Dip: Lahodná omáčka, do které se namáčí kousky jídla
Připravte si s námi dokonalý dip, který pozvedne váš oblíbený pokrm k dokonalosti. Dip je neodmyslitelnou součástí některých pokrmů, které bychom si bez něj nedovedly ani představit. Jeho příprava je velmi snadná a hotová během chvilky.
Nejlepší dipy
- Sezóna grilování už začíná být v plném proudu a dokonalý dip ke grilovanému masu zvládnete připravit raz dva. Pokud rádi experimentujete pak si určitě zkuste připravit tyto netradiční dipy.
- Znáte ajvar? Tato lahodná ale zároveň lehce pikantní zeleninová směs se skvěle hodí k topinkám, k masu nebo i k pečeným bramborám.
- Quacamole: Nejoblíbenější dip ke smaženým kukuřičným lupínkům - nachos. Dokonalá kombinace avokáda, rajčat, bylinek a limetkové šťávy.
- Ljutenica: Papriková delikatesa, která patří mezi nejslavnější bulharské speciality. Podle našeho návodu ji hravě zvládnete.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Salsa je pikantní omáčka, která se připravuje rozmixováním různých druhů zeleniny i ovoce. Je to omáčka určená k namáčení. Oživí a dochutí každé grilované jídlo, i drůbež nebo rybu. Výběrem ovoce, zeleniny a koření vzniknou její rozmanité chutě.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Remuláda je studená majonézová omáčka s různým složením. Vždy ale základní složku tvoří majonéza, která je následně ochucená ingrediencemi jako hořčice, sterilované okurky, kapary, ančovičky, petrželka, sůl, bílý pepř, bílé víno atp. Podává se k vařenému masu, hodí se na listové a jiné zeleninové saláty, oblíbená je k vaječným pokrmům a ve studené kuchyni.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka, ale lze ji připravit i např. z medvědího česneku, špenátu nebo kopru. Název pocházi z italštiny, pestare znamená "tlouci, mlátit". Tradičně se připravuje z kombinace bazalky, česneku, piniových oříšků, parmazánu a oleje. V použitých surovinách se ale meze nekladou. Tlučení v hmoždíři je zdlouhavé, proto se pesto většinou mixuje do hladké konzistence. Použití je rozmanité - pesto využijeme na těstoviny, pizzu, do rizota a na dochucení dipů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo nažloutlé barvy, vznikající emulgací rostlinného oleje a vaječného žloutku. K přípravě lze použít i celá vejce, nebo žloutky můžeme nahradit mlékem. Dochucuje se solí, mletým pepřem, octem a hořčicí. Je základem dresinků a salátů, u tradičního bramborového salátu slouží jako pojidlo.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Hummus je kaše nebo dip z uvařené rozmačkané cizrny, do které jsme přidali pastu tahini, olivový olej, citron a česnek. Patří do jídelníčku především v zemích Středního východu. Je velmi zdravý a má skvělou chuť, i když jeho název není příliš líbivý. Hummus můžeme mazat na chléb jako pomazánku nebo použít jako dip k nachos, výborně chutná k nakrájené zelenině a dobře se doplňuje s pita chlebem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Guacamole bychom mohli nazvat avokádovou salsou. Je to naprosto geniální dip, omáčka nebo pomazánka, podle toho, na co ji chceme použít. Základem všeho je dobře zralé avokádo, ze kterého vyjmeme pecku. Poté je rozmačkáme, a přidáme chilli, cibuli, šťávu z limetky a koriandr. Guacamole můžeme namazat na tousty, hodí se i pečeným bramborám.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Vídeňský bramborový salát chutná božsky. Recept je jen ze šesti běžně dostupných surovin, které vyjdou na 35 korun
Sedm nejlepších pomazánek pro rychlé večeře: Legendární vajíčková klasika, ale také liptovská s ančovičkami a kapary
10 rad, jak správně uchovávat potraviny: Vyhněte se moučným červům, ztvrdlému cukru nebo žluklým ořechům