Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobenka je pomyslnou korunou krásy moučníků nebo koláčů. Vylaďte ji k dokonalosti

Drobenka je pomyslnou korunou krásy moučníků nebo koláčů. Vylaďte ji k dokonalosti

Ať už používáte jakékoli označení – drobenka, žmolenka, posypka či posýpka – jisté je, že toto sypké dokončení sladkého moučníku dokáže po upečení chuťové divy. Recept na drobenku se často dědí, ale můžete vyzkoušet i nějaký zcela nový, ověřený zkušenými kuchaři. 

Složení drobenky

Drobenka se skládá z tuku, cukru a mouky, případně dalších přísad.

  • Tuk, tedy máslo, je možné nahradit olejem, a to klasickým, kokosovým, nebo třeba ořechovým.
  • Cukr můžeme použít moučkový nebo krystal, jako zdravější varianta poslouží i med.
  • Také mouka nemusí být klasická hrubá nebo polohrubá, sáhnout můžeme po špaldové nebo kokosové.
  • Kromě základních přísad lze do drobenky přidat perníkové koření, skořice, mleté ořechy či mák.

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl jako úspora drobenkového koláče za 2. světové války, kdy byla mouka a máslo na příděl. Ovoce lze použít čerstvé i mražené, do drobenky se mohou přidat mandle, ořechy, ve zdravé verzi i ovesné vločky. Malé misky vymažeme máslem, vložíme ovoce, libovolně dochucené, zasypeme drobenkou a pečeme na 180 stupňů. Za necelých 30 minut je dezert hotový.

1 3 4 5

Další témata

Další recepty