Jedněmi nenáviděné, druhými milované houby. Kdy rostou a jaké pokrmy jsou nejoblíbenější?
Houbaření spojené s procházkami lesem milují děti i dospělí. A co víc si přát, než domů donést plný košík voňavých hub, ze kterých budou báječná jídla. Kromě chuti také přináší zdravotní benefity - snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, podporují imunitu, zbavují toxických zátěží a jsou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Obsahují také provitamín A, vitamíny skupiny B (i B12), vitamín D, vápník, hořčík, fosfor nebo železo. Houby se navíc skládají z více než z 90% z vody, obsahují minimum tuku a nemají žádné kalorie.
Kde a kdy rostou houby?
Pravidlem je, že houby začínají nejvíce růst po velkých deštích (přibližně10 dní po nich) a následném teplém (ne však horkém) počasí. Kdy a kde houby rostou?
- Houby mají rády poklidné prostředí a zejména dostatek vlhkosti. Naopak, nemají příliš rády vítr a moc sucha. Zkuste proto hledat na místech v závětří a s optimální vlhkostí půdy. Tam, kde je podhoubí, rostou houby.
- Obecně houby rostou po celý rok, některé druhy i během zimního období. Ta pravá houbařská sezóna, kdy rostou nejoblíbenější druhy jedlých hub, však začíná někdy v květnu/červnu a trvá až do listopadu.
Nejoblíbenější pokrmy z hub
K nejoblíbenějším pokrmům z hub patří především houbové polévky a omáčky, smaženice, řízky, houbový guláš, slané koláče, ale i třeba karbanátky či houbový salát. Houby se také perfektně hodí k základu pod maso. A pokud milujete houbovou chuť, ale vadí vám jejich konzistence, můžete si snadno vyrobit houbové koření, a to jak drcené, tak i tekutý extrakt.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Shiitake, houževnatec jedlý, je houba původem z východní Asie. Odedávna patří k nejcennějším medicinálním houbám, je to studnice antioxidantů. Říká se o ní, že je elixírem života a perlou mezi houbami. Její lahodná a kořeněná chuť se využívá i v kuchyni, shiitake se přidává do polévek a omáček, do závitků, rizota, též se jí ochucují různé saláty.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Lanýž je vřeckovýtrusná houba. Používali je již staří Římané, vařili je v červeném víně a jedli je s olivovým olejem. Vyskytují se v italských a francouzských regionech, a rostou v listnatých lesích, především tam, kde jsou duby. V gastronomii se používají na mnoho způsobů - připravuje se z nich olej, přidávají se do těstovin, na topinky, také se zavařují. Lanýže známe černé i bílé, bílé se konzumují syrové, tepelnou úpravou by se ztratila jejich chuť.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Hlíva ústřičná je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých. Žije od konce léta až do zimy na odumřelých kmenech listnatých stromů. Lze ji pěstovat průmyslově. Hlíva má všestranné použití v kuchyni, můžeme ji sušit i zavařovat. V Rusku ji připravují kvašenou, stejně jako zelí. Léčebné účinky jsou ceněné, hlíva snižuje cholesterol, zvyšuje tvorbu červených krvinek a má protizánětlivé účinky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bedla vysoká je houba z čeledi pečárkovitých. Houbaři je ceněná ke kuchyňskému zpracování. Používá se hlavně klobouk, protože třeň je tuhý. Nejčastěji z ní smažíme řízky, ale lze z ní připravit i guláš nebo dršťkovou polévku. Jsou různé druhy bedel, z nichž některé mohou být jedovaté.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Tofu a tempeh: Jsou sojové náhražky masa opravdu tak zdravé, jak se říká?
Jitka Smutná poradila Jiřině Bohdalové, jak na perfektní zapečené lilky na rajčatech. Fígl je v použití dvou druhů sýra i čerstvé bazalky
Jídelníček filmové Barbie: Herečka Margot Robbie musela dodržovat striktní stravovací plán. Základem byl tuňák, zelenina a kuře