Mléčný výrobek - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Žervé, francouzsky gervais, je minimálně solený nebo nesolený, šlehaný měkký krémový sýr ze sladké smetany. Lučina je obchodní název pro žervé vyráběné od roku 1981 u nás. Žervé má velmi jemnou chuť a konzumovat ho můžeme na slano i na sladko, v různě ochucených pomazánkách a pěnách, přidávat do omáček na těstoviny, či použít jako základ k přípravě přelivu na maličké lívanečky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Žinčice je známý slovenský nápoj z ovčího mléka, podobný kefíru. Je vedlejším produktem při výrobě brynzy. Jedná se o lahodný nápoj, který se podává k brynzovým haluškám. Je velmi zdravý, protože obsahuje vysoké množství mikroorganismů a kvasinek, např. Lactobacillus a další, které jsou prospěšné našemu zdraví.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Zakysaná smetana je mléčný výrobek, který vzniká fermentací pomocí bakterií mléčného kvašení. Dříve se smetana sbírala ze zkyslého mléka. Zakysaná smetana má širokou škálu tučnosti, od 8 % až po 30 %. Je oblíbená v mnoha zemích, asi nejvíce v ruských. Boršč a pelmeně nebo bliny s kaviárem jsou toho důkazem. V naší kuchyni je také součástí polévek, omáček, moučníků, pohárů, ovocných i zeleninových salátů. Zakysaná smetana je zdrojem bílkovin a navíc je dobře stravitelná.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tvaroh je mléčný výrobek tužší konzistence, bílé barvy a smetanové chutí. Vzniká vysrážením mléčné bílkoviny. Tvaroh je lépe stravitelný než proteiny masa a ryb. Má v sobě spoustu minerálních látek, je bohatý na vápník. Kuchyňské zpracování je mnohostranné, jak ve slaných, tak i sladkých variantách. Pomazánky, různé koktejly, krémy do moučníků, nebo náplň do kynutých buchet - to vše je jen stručná ukázka jeho použití.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Po sražení mléka vznikne žlutozelená tekutina, jakési mléčné sérum pod rozšířeným názvem syrovátka. Obsahuje 70 % bílkovin, řadu vitamínů a minerálních látek. Pro náš organismus má blahodárné účinky, čistí organismus, podporuje činnost ledvin a metabolismus. Bílkoviny snižují cholesterol. Koupit se dá v sušeném stavu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Řecký jogurt se od klasického liší hustší konzistencí, protože je z něj scezená syrovátka. Obsahuje 2,5 krát více bílkovin než jogurt klasický. Vyznačuje se i vyšší tučností, nicméně můžeme jej koupit i v odtučněné verzi. Jogurt je skvělým zdrojem prospěšných bakterií, které jsou důležité pro naše střeva. Probiotika nám pomáhají udržovat zdravý imunitní systém.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Skyr je fermentovaný mléčný výrobek, s nízkým obsahem tuku, a přitom s hustou konzistencí, kterou tvoří vysoce koncentrovaná bílkovina. Obsahuje jí více než 10 %. Skyr je vhodný pro sportovce, kojící maminky a seniory, i pro děti ve fázi růstu. Obsahuje termofilní a probiotickou kulturu. Vyznačuje se sníženým množstvím mléčného cukru.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Smetana je nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Získat ji můžeme sbíráním, v průmyslovém zpracování odstřeďováním. Smetanu lze koupit s různým obsahem tuku, např. ke šlehání nebo na vaření. Použití je rozmanité - hodí se do omáček, polévek i na gratinování.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
Jedlé kaštany patřily k adventu už za Josefa II.: Nejstarší kaštance v Česku je 250 let
Finále MasterChef Česko 2022: Kdo z této trojice získá milion korun a také titul nejlepšího amatérského kuchaře?