Okurka je skvěle hodí do salátů, k nakládání i do mnoha hlavních jídel
Okurky jsou univerzální zeleninou, která se hodí do různých jídel a přináší do stravy osvěžující a chřupavou chuť. Kromě toho jsou nízkokalorickou potravinou s vysokým obsahem vody, díky čemuž jsou ideální pro letní dny. Obsahují také vlákninu, vitamíny (zejména vitamín K) a minerály, jako je draslík. Dále jsou bohaté na antioxidanty a mohou pomoci snížit záněty a podpořit trávicí zdraví.
Využití okurek v kuchyni
Okurky jsou základní ingrediencí v salátech nebo oblíbenou křupavou a zdravou přílohou k jakémukoliv jídlu. Hodí se skvěle také k nakládání - ty jsou pak ideální jen tak k zakusování. Okurky jsou také výborné jako surovina do sendvičů, wrapů a často se používají k přípravě korejských kimchi nebo japonských tsukemono.
Nejoblíbenější recepty
Salátová okurka se využívá především ve studené kuchyni. Asi nejznámější je okurkový salát v sladkokyselém nálevu, poté tzatziki, okurkové závitky či okurková limonáda. Co se týče nakládaných okurek, ty jsou nejlepší jen tak samotné k hlavnímu jídlu či jako doplněk masitých pohoštění, ale dají se využít i do omáček, jako je například znojemská, nebo k naplnění španělských ptáčků.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně připravit jedlé kaštany? Je to dobrota plná vitaminu C pro malé i velké
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta radí: Jak upéct nejšťavnatější svatomartinskou husu, aby byla uvnitř měkká a zvenku křupavá
Chcete, aby se perníčky leskly? Poslouží žloutek, vejce s rumem i plnotučné mléko, perníčky se musí potřít ve správnou chvíli