Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurka je skvěle hodí do salátů, k nakládání i do mnoha hlavních jídel

Okurka je skvěle hodí do salátů, k nakládání i do mnoha hlavních jídel

Okurky jsou univerzální zeleninou, která se hodí do různých jídel a přináší do stravy osvěžující a chřupavou chuť.  Kromě toho jsou nízkokalorickou potravinou s vysokým obsahem vody, díky čemuž jsou ideální pro letní dny. Obsahují také vlákninu, vitamíny (zejména vitamín K) a minerály, jako je draslík. Dále jsou bohaté na antioxidanty a mohou pomoci snížit záněty a podpořit trávicí zdraví.

Využití okurek v kuchyni 

Okurky jsou základní ingrediencí v salátech nebo oblíbenou křupavou a zdravou přílohou k jakémukoliv jídlu. Hodí se skvěle také k nakládání - ty jsou pak ideální jen tak k zakusování. Okurky jsou také výborné jako surovina do sendvičů, wrapů a často se používají k přípravě korejských kimchi nebo japonských tsukemono. 

Nejoblíbenější recepty 

Salátová okurka se využívá především ve studené kuchyni. Asi nejznámější je okurkový salát v sladkokyselém nálevu, poté tzatziki, okurkové závitky či okurková limonáda. Co se týče nakládaných okurek, ty jsou nejlepší jen tak samotné k hlavnímu jídlu či jako doplněk masitých pohoštění, ale dají se využít i do omáček, jako je například znojemská, nebo k naplnění španělských ptáčků

 

 

Více

1 3 4 5

Další témata

Další recepty