Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčka neodmyslitelně patří k těstovinám, rýži i knedlíku. Z čeho všeho ji můžete připravit?

Omáčka neodmyslitelně patří k těstovinám, rýži i knedlíku. Z čeho všeho ji můžete připravit?

Omáčka povýší každý připravený pokrm na úplně jinou úroveň. V našem seriálu se dozvíte, jak ji připravit ty nejoblíbenější omáčky, jak zachránit různé nehody (spálení, přesolení, překyselení atd.), jak připravují omáčky slavní kuchaři, jaké jsou časté chyby při vaření nebo třeba jak a čím zahušťovat. 

Jaké jsou nejoblíbenější omáčky?  

Omáčku připravíte téměř z čehokoliv, záleží, na co máte zrovna chuť. Každou z omáček je vhodné doplnit masem, abyste do těla dostali i nějaké ty bílkoviny. Podle daného receptu ji můžete připravit s hovězím, vepřovým i kuřecím masem

  • Houbové omáčky (z lišek, suchohřibů i žampionů atd.), 
  • zeleninové omáčky (z rajčat, pečených paprik, dýně, ...),
  • sýrové omáčky (z nivy, parmazánu, taveného sýru, ...),
  • smetanové omáčky (s fazolovými lusky, koprová, křenová atd.),
  • klasické české omáčky (svíčková, rajská, znojemská, kuře na paprice atd.),
  • omáčky k masu (pepřová, houbová, přírodní, ...),
  • studené omáčky (většinou omáčky z majonézy či zakysané smetany),
  • sladké ovocné omáčky (ke knedlíkům a nokům).

K čemu se hodí omáčka? 

Omáčka je perfektním variabilním pokrmem, který ozvláštní a "zvláční" každou přílohu. Nejčastěji se omáčka podává k rýži, těstovinám (oblíbená je především na špagety), nokům a knedlíkům. Hodí se také ale v malém množství k masu i třeba k bramborám. 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Worcestrová omáčka

Worcestrová omáčka je tekuté koření, má temně hnědou barvu a jemnou pálivost. Omáčka má charakteristické aroma. Do Československa se dovážela už od roku 1925 jako anglické polévkové koření. Používá se na dochucení dušených mas, omáček, zeleniny, na roštěnky, bifteky, ryby, saláty a majonézy.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Žahour

Žahour je sladká omáčka z rozvařeného ovoce, smetany a cukru. I když se ovoce může použít různé, nejčastěji se vaří z borůvek a je spojena s jižními Čechami. Omáčka se zahušťuje škrobem nebo perníkem a poléváme jí knedlíky, lívance, ale také moučníky, nebo zmrzliny.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Teriyaki

Teriyaki je základní japonská omáčka, známá již od 16. století. Uplatní se v pokrmech nejen japonské a asijské kuchyně, ale i evropské. Kromě chuťových vlastností má díky enzymům vliv i na křehkost masa. V evropských zemích je nejvíce známá v pokrmu "kuře s teriyaki omáčkou", v Japonsku se nejčastěji používá na ryby. Lze ji koupit hotovou, ale jednoduše si ji připravíme i v domácích podmínkách. 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka  je královnou mezi českými omáčkami. Má mnoho možných způsobů přípravy, použitých surovin i dochucování. Svíčková omáčka na smetaně patří mezi sváteční omáčky a je prestižní záležitostí pro ty, kdo ji připravují. Na zeleninovém základě se peče nebo dusí kvalitní maso, nejlépe prošpikované hovězí nebo zvěřina, a rozmixovaný nebo pasírovaný základ se dochutí smetanou, brusinkami, a podává se s kynutými nebo karlovarskými knedlíky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Sójová omáčka

Pravá sójová omáčka je tradiční asijské dochucovadlo. Má podobu řídké hnědé omáčky, která se vyrábí fermentací sójových bobů. Slouží k dochucování pokrmů, může v nich nahradit sůl. Přidává se do omáček, na zeleninu a do pokrmů asijského typu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Salsa

Salsa je pikantní omáčka, která se připravuje rozmixováním různých druhů zeleniny i ovoce. Je to omáčka určená k namáčení. Oživí a dochutí každé grilované jídlo, i drůbež nebo rybu. Výběrem ovoce, zeleniny a koření vzniknou její rozmanité chutě.

1 15 16 17 18

Další témata

Další recepty