Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčka pro Fondue

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

verusak

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 734 kJ /
1 609 kcal
Bílkoviny111,90 g
Tuky115,25 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 421 mg
Sodík 2,54 g
Sůl6,35 g
Sacharidy31,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce si nalijeme olej a necháme zahřát na mírném plameni, na el. plotýnce na stupeň 3. Krok 2: Mezitím nastrouháme goudu na hrubo. Krok 3: Přidáním hladké mouky do oleje vytvoříme hladkou tekutou jíšku, musíme řádně míchat, kvůli hrudkám. Cca 5minut necháme jíšku smažit za stálého míchání. Krok 4: Po troškách přidáváme mléko a dáváme pozor, aby se nám netvořily kucle. Mléko necháme zahřát do doby, než z něj začně viditelně stoupat pára, pak vložíme tavený sýr a necháme ho úplně rozpustit. Krok 5: Když je sýr rozpuštěn začneme postupně přimíchávat i goudu - osvědčilo se mi dávat ji tam vždy jednu hrst - nechat rozpustit a pak teprve další. Krok 6: Hotovou směs dochutíme podle vlastní chuti polévkovým kořením nebo solí. Po celou dobu musíme řádně míchat - nejlépe metličkou, rádo se to připálí. Směs má být tak hustá, aby držela na chlebu a nestékala proudem. Krok 7: Hotovou směs vlijeme do nádoby na fondue a položíme do stojanu se zapálenou svíčkou. Krok 8: Toastový chleba se mi osvědčilo opéct v topinkovači a nakrájet na kousky cca 1x1cm.

Zveřejněno 10. 3. 2010

Poznámka autorky verusak

Na toto fondue byste měli vlastnit fondue set, avšak není to nutné. Pokud se na to vrhnete jako my vždy doma, pak vám sýr nestačí vychladnout:) Stačí to nalít do hlubší misky, aby držela teplo

vím, že do fondue si přidává spousta dalších sýrů, ale takto je to taky dobrota

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčka pro Fondue

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qQM3

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčka pro Fondue

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qQM3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Omáčka byla moc dobrá :-p:-p přidávám Ti foto a:yes:

docela me prekvapilo z ceho se vyrabi fondue a rika se tomu fondue. I kdyz Cesi jsou narod vynalezavy s neobycejnou impovizacni schopnosti. Pro ty co chteji opravdu "originalni recept" at si ho najdou ve vyhledavaci.

Díky za připomínky, samozřejmě vím, že pravé fondue se dělá jinak, než jak to mám zde napsané, toto je jen jednoduchá a rychlá varianta, kterou máme doma rádi. Zkoušeli jsme i s dalšími sýry, ale bohužel v naší partičce je jen pro mě "čím smradlavější, tím lepší" ostatní jsou spíš na eidam, max na hermelín a "překombený" se jim to nelíbí. Ale nadchli se pro tuto variantu, tak jí vařím takhle:-K

Terezko:-K přesně jak popisuješ - tak taková byla má představa:yes:, ale nikdy jsem ji nevařila ani nejedla:-8, nikdy neříkej nikdy...:-*už teď se mi to líbí;-)

Fondue je super, ale fakt sa robí inak, mlieko sa nedáva, je to skôr tak, ako píše Vinstr. Mám elektrický hrniec na fondue, s termostatom. Fondue je spočenská záležitosť, pripravuje sa na stole a kým sa pripravuje, ľudia sa rozprávajú, k tomu bile vínko...cesnakom sa vytiera hrniec pred začatím tavenia syra a tá čerešňovica tam rozhodne patrí.:-D

Veru:-Kjsem asi jediná :-Dna světě co ještě nezkoušela fondue:-8, tvůj receptík ukládám a 4tý bodík posílám;-)

kolemjdoucí 10. 3. 2010 15:13
Proti gustu ..., ale pro neznalé je třeba dodat, že tento recept s Fondue nemá téměř nic společného. Správné fondue je s vínem a sýry dát spíš jako uvádí Vinstr.

Fondue dělám ze směsy sýrů Gruyer a Tilsiter, s vínem,škrobovou moučkou, trochou třešňovice,česnekem a je to lahoda.Zkoušel jsem také z Gouldy ale výsledek nebyl dobrý.(Nebylo to pěkně krémové)Bylo mi vysvětleno že je to technologií výroby sýra.Tenhle recept určitě zkusím..;-)

Mé oblíbené jídlo :-p myslím že ve fondách by v každém případě nemělo chybět bílé víno,a trocha třešnové pálenky(ta ale není nutná) dává to tomu ten správný šmrnc, dobré je i před vařením rozkrojit 3 stroužky česneku a těmito hrnec vytřít,a klidně je v tom i nechat :-) Žiju ve švýcarsku,a tady je k dostání velké množství fondue mischungů už připravených,takže pak stačí jen nechat rozpustit dochutit šalotkou, česnekem,a jen namáčet bagetu nebo bílý chléb :yes:

Tak přeju dobrou chuť:)

Verušák, měli jsme jedno období, kdy jsme dělali Fondue každý týden alespoň 2x, moc nám to chutnalo a tak si mi připomněla, že už jsme to dlouho neměli-dík za připomenutí a máš 1.boda:yes:

Tématické fráze:
foundy, fondue recepty, směs na fondue, recepty na foundy, omacky na masove fondue, sýrové foundy, sýry na fondue, foundy recepty, čokoládové foundy, masové fondue omáčky, foundy recept, jak se dela fondue, fondue směs, fondie, fondi recepty, omáčky k fondie, sýr na fondue, fondue syry, fondue sýr, recepty na fondue

Suroviny:
sýr gouda, sýr tavený, mouka hladká, olej, mléko, koření polévkové, chléb toustový

Přidat fotografie receptu