Omáčka neodmyslitelně patří k těstovinám, rýži i knedlíku. Z čeho všeho ji můžete připravit?
Omáčka povýší každý připravený pokrm na úplně jinou úroveň. V našem seriálu se dozvíte, jak ji připravit ty nejoblíbenější omáčky, jak zachránit různé nehody (spálení, přesolení, překyselení atd.), jak připravují omáčky slavní kuchaři, jaké jsou časté chyby při vaření nebo třeba jak a čím zahušťovat.
Jaké jsou nejoblíbenější omáčky?
Omáčku připravíte téměř z čehokoliv, záleží, na co máte zrovna chuť. Každou z omáček je vhodné doplnit masem, abyste do těla dostali i nějaké ty bílkoviny. Podle daného receptu ji můžete připravit s hovězím, vepřovým i kuřecím masem.
- Houbové omáčky (z lišek, suchohřibů i žampionů atd.),
- zeleninové omáčky (z rajčat, pečených paprik, dýně, ...),
- sýrové omáčky (z nivy, parmazánu, taveného sýru, ...),
- smetanové omáčky (s fazolovými lusky, koprová, křenová atd.),
- klasické české omáčky (svíčková, rajská, znojemská, kuře na paprice atd.),
- omáčky k masu (pepřová, houbová, přírodní, ...),
- studené omáčky (většinou omáčky z majonézy či zakysané smetany),
- sladké ovocné omáčky (ke knedlíkům a nokům).
K čemu se hodí omáčka?
Omáčka je perfektním variabilním pokrmem, který ozvláštní a "zvláční" každou přílohu. Nejčastěji se omáčka podává k rýži, těstovinám (oblíbená je především na špagety), nokům a knedlíkům. Hodí se také ale v malém množství k masu i třeba k bramborám.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Remuláda je studená majonézová omáčka s různým složením. Vždy ale základní složku tvoří majonéza, která je následně ochucená ingrediencemi jako hořčice, sterilované okurky, kapary, ančovičky, petrželka, sůl, bílý pepř, bílé víno atp. Podává se k vařenému masu, hodí se na listové a jiné zeleninové saláty, oblíbená je k vaječným pokrmům a ve studené kuchyni.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka, ale lze ji připravit i např. z medvědího česneku, špenátu nebo kopru. Název pocházi z italštiny, pestare znamená "tlouci, mlátit". Tradičně se připravuje z kombinace bazalky, česneku, piniových oříšků, parmazánu a oleje. V použitých surovinách se ale meze nekladou. Tlučení v hmoždíři je zdlouhavé, proto se pesto většinou mixuje do hladké konzistence. Použití je rozmanité - pesto využijeme na těstoviny, pizzu, do rizota a na dochucení dipů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo nažloutlé barvy, vznikající emulgací rostlinného oleje a vaječného žloutku. K přípravě lze použít i celá vejce, nebo žloutky můžeme nahradit mlékem. Dochucuje se solí, mletým pepřem, octem a hořčicí. Je základem dresinků a salátů, u tradičního bramborového salátu slouží jako pojidlo.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kečup je hustá rajčatová omáčka. Pochází z východní Asie a původně to byla omáčka k rybám. Pokud se zpracovává průmyslově, základ tvoří rajčatový protlak, koření a přísady. Není ale nad domácí kečup, který se vaří jen z rajčat a cibule, někdy se do něj přidávají i jablka. Dobře ochucený skvěle chutná a je stoprocentně přírodní.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Guacamole bychom mohli nazvat avokádovou salsou. Je to naprosto geniální dip, omáčka nebo pomazánka, podle toho, na co ji chceme použít. Základem všeho je dobře zralé avokádo, ze kterého vyjmeme pecku. Poté je rozmačkáme, a přidáme chilli, cibuli, šťávu z limetky a koriandr. Guacamole můžeme namazat na tousty, hodí se i pečeným bramborám.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Dip je omáčka, která se podává samostatně. Během konzumace se do ní namáčejí růžné pokrmy, např. masa, sýry nebo chipsy. Základem je často zakysaná smetana, jogurt nebo majonéza. Klasickou omáčkou se pokrm přelévá, do dipu pouze namáčí.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bešamel je základní světlá omáčka, tradiční především ve francouzské kuchyni. Její příprava je jednoduchá. Zlatavou máslovou jíšku provaříme s mlékem, dochutíme muškátovým květem a cibulí. Tato omáčka je základem omáček dalších, např. koprové nebo křenové.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Boloňská omáčka je oblíbená omáčka, typická pro italské město Bologna. Základem je maso, dříve hlavně telecí. Přidávala se cibule, mrkev a těstoviny. Později přišla na řadu rajčata, víno a česnek, telecí maso bylo nahrazeno hovězím. Tato omáčka je velmi používaná ke špagetám, pokrm je známý pod názvem Boloňské špagety.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Svačiny podle horoskopu: Býkům stačí jahody v čokoládě, Raky uspokojí křupavé preclíky a Kozorozi volí klasický sendvič
Zavařená rajská omáčka podle Těhotnýho kuchaře: Zužitkujete kromě rajčat i kůrky parmazánu a v zimě jenom sáhnete po sklenici
MasterChef Česko 2022: Sůl nad zlato? Kdepak, v kuchyni se v nouzi dá obejít i bez ní, nahradí ji droždí, česnek i citron