Ořechy jsou významným zdrojem zdravých tuků a kromě toho chutnají božsky
Ořechy jsou skvělým příkladem výživných potravin, které mají mnoho využití v kulinářství. Kromě toho jsou významným zdrojem živin. Obsahují zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny (zejména vitamín E a vitamíny skupiny B), minerály (jako je hořčík, fosfor a draslík) a antioxidanty. Tyto složky ořechů přispívají ke zdraví srdce, normální funkci mozku, zvýšení energie a posílení imunitního systému.
Nejznámější druhy ořechů
Existuje mnoho různých druhů ořechů, z nichž mezi nejoblíbenější patří:
- vlašské ořechy,
- lískové oříšky,
- mandle,
- makadamové ořechy,
- para ořechy,
- pistácie,
- kešu ořechy,
- pekanové ořechy.
Využití v kuchyni
Ořechy mají velmi široké využití, a to především ve sladké kuchyni. Často se používají do pečených i nepečených dezertů, ale nejoblíbenější jsou zejména k přípravě cukroví. Z mandlí se například vyrábí také mandlová mouka, ze které připravíte zdravé a bezlepkové dobroty. Využití najdou i ve slané kuchyni, používají se do omáček i do salátů. Chutnají perfektně i samostatně, nebo například obalené v čokoládě, medu nebo karamelu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pekanové ořechy jsou podobné ořechům vlašským, ale mají podlouhlejší tvar a jsou chuťově sladší. Mají lahodnou máslovou chuť a jsou krásně křupavé. Až 70 % ořechů tvoří tuk, což je nejvíce ze všech ořechů. Ořechovec pekanový je strom, ze kterého se ořechy získavají. Roste v jižní části Severní Ameriky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Řečík pistáciový (pistácie pravá) je malý strom z čeledi ledvinovníkovité. Vyhovuje jim suché až polopouštní subtropické klima. Pěstuje se pro oříšky, které se konzumují buď syrové, pražené, solené, nebo jsou součástí např. pistáciové zmrzliny, přidávají se do uzenin, našli bychom je v mortadelle. Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů, a mají méně tuku než ostatní ořechy. Pravidelná konzumace prospívá našemu zdraví.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Para ořechy jsou semena vysokého stromu juvie ztepilé, rostoucí v deštných pralesích Jižní Ameriky. Taktéž jsou nazývány brazilské ořechy. Obsahují 70 % tuku a mají vysoký podíl selenu. Čerstvé ořechy jsou na lomu bílé až krémově bílé, sladké chuti. Nedoporučuje se jejich delší skladování, jelikož ořechy žluknou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Makadamové ořechy pochází se stromu Makadamie, který je plodí. Jsou považovány za jedny z nejlepších na světě. Nejen že jsou velmi chutné, ale mají i velký přínos pro naše zdraví. Posilují srdce. Neobsahují cholesterol, a naopak ten "špatný" umí snížit. Mají významný obsah bílkovin, jejich olej zlepšuje paměť.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Červený, černý nebo bílý: Jak se liší různé druhy rybízů a jak je nejlépe zpracovat?
Saláty podle Přemka Podlahy: V devadesátkách frčel těstovinový salát s kuřetem nebo hermelín v zelí
Jak připravit dortová lízátka cake pops jako od cukráře? Tyhle kroky byste neměli podcenit!