Ovesný mug cake s citronem a mákem
Ovoce má v jídelníčku své místo. Co všechno obsahuje a kde všude se dá v kuchyni využít?
Různé druhy ovoce by měly by součástí zdravého jídelníčku každého z nás, protože obsahují řadu cenných látek. Co konkrétně obsahuje ovoce? Většinou je tvořeno ze 70 –90 % vodou a je významným zdrojem vlákniny, vitamínu C a minerálních látek.
S ovocem ale opatrně
Ačkoliv je ovoce prospěšné, měli bychom se zde řídit větičkou "Všeho moc škodí". Ovoce totiž obsahuje velké množství jednoduchých sacharidů, tedy cukru, který je zde obsažený ve formě fruktózy, s jejíž konzumací to není vhodné nijak přehánět. Velké množství ovoce by také mohlo negativně ovlivnit hmotnost.
Velké oblibě se těší mrazem sušené ovoce
Ovoce se dá zpracovat různými způsoby. Nejchutnější je jen tak samotné, ale perfektně se hodí do velkého množství dezertů, k zavařování, přípravě marmelád či zmrzlin, ale i třeba do drinků. Pokud nechcete zrovna dávat majlant za ovoce mimo sezónu, vyzkoušejte křupavé lyofilizované neboli mrazem sušené ovoce.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mangu se často říká ovoce bohů. Pochází z Indie, dále se pěstuje v Asii, Brazílii a Mexiku. Plod je oválný, velikost závisí na druhu. Toto exotické ovoce je doslova nabité vitamíny C, A a řady B. Zastoupen je i zdravý betakaroten. V obchodech obvykle koupíme mango ještě nedozrálé, a když je necháme doma dozrát, velmi si na jeho žluté dužině pochutnáme.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Křížaly jsou sušené plátky jablek, zbavené jadřinců a stopek. Sušeným hruškám se říká štěpány. Dříve se křížaly sušily nad kamny na sítech, dnes je už nahradily v domácnostech sušičky. Křížaly jsou vhodnou alternativou mlsání, obsahují zdravou vlákninu. Lze z nich uvařit čaj. Sušené a povařené křížaly z hrušek jsou výbornou nádivkou do koláčů frgálů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Marakuja, mučenka jedlá, je teplomilný popínavý druh mučenky. Pěstuje se v mnoha zemích, např. v Austrálii, Karibiku, na Floridě, v Keni. Toto ovoce má v době zralosti fialové nebo žluté plody, je šťavnaté a má mnoho semínek. Používá se čerstvé nebo konzervované do nápojů, ovocných salátů a jako džus. Listy a kořeny slouží k lékařským účelům.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Josta je kříženec černého rybízu a angreštu, pěstovaný jako netrnitý keř nebo stromek. Existuje celá řada kultivarů, plody se dají využít podobně jako plody angreštu, černého rybízu a dalšího bobulového ovoce, na šťávy, marmelády, kompoty i likéry. Velice chutné jsou na koláčích a řezech, výborná je i zmrzlina z josty.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za syrova trpké a mohou způsobit žaludeční potíže, proto se upravují tepelně. Vyrobíte z nich výborné kompoty, džemy a marmelády. Kdoule příjemně voní, naše prababičky je ukládaly do skříní mezi prádlo, aby jimi vonělo.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kaki (někde tomel nebo churma) jsou oranžové plody tomelu japonského. Má výbornou chuť, která připomíná kombinaci jablka, broskve a meruňky. Kaki obsahuje vysoký podíl pektinu, komplexních sacharidů, vitamínu C, provitamínu A a minerálů. Před konzumací je necháme doma několik dnů až týdnů dozrát, jeho struktura potom bude připomínat marmeládu. V kuchyni kaki využijeme na oslazení kaší a müsli, do různých dezertů, koláčů nebo zmrzlin.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Klasické zelené kiwi má oválný tvar a hnědou chlupatou slupku, kterou lidé většinou oloupou (byť není zdravotně závadná). Zpočátku jsou plody tvrdé, postupem času měknou. Zelená dužina s drobnými černými semínky je výborná čerstvá, ale kiwi lze použít do ovocných dezertů, na koláče, k výrobě marmelád i džusů. Kiwi je vítanou zásobárnou vitamínů C (jeden plod nám pokryje denní potřebu tohoto vitamínu), E, B, A a D.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kandované ovoce (viz Kandování) je ovoce napuštěné cukrem. Nejčastěji je kandovaná pomerančová (a jiná citrusová) kůra, třešně, švestky, dýně a spousta druhů exotického ovoce. Kandované ovoce se využívá v cukrárenském průmyslu (např. biskupské chlebíčky a štoly) i v domácím pečení (marokánky atd.). Kandované ovoce je značně kalorické.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Klikva velkoplodá je plazivá rostlina, která roste ve vlhké půdě, chudé na minerály. Její plody jsou růžové až červené bobule, nakyslé chuti. K nám se dováží nejvíce ze Severní Ameriky. Klikkva je přiměřenou náhradou české brusinky, užívá se hlavně při infekcích močových cest, urychluje proces hojení.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Karambola se v kuchyni používá především na dekoraci, ať už jde o nápoje, dorty, poháry, či další dezerty, přidává se i do exotických ovocných salátů. Šťavnatá sladkokyselá chuť dužniny, způsobená vysokým obsahem šťavelanů, ve směsi ideálně doplňuje chuť ostatního ovoce. Karambola má nízký obsah cukru a tělu dodává vitamin C, vápník, hořčík, železo a fosfor.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Káva je nápoj z upražených a rozemletých plodů kávovníku. Plody kávovníku jsou vlastně ovocem, lze je přirovnat k třešním, barvou se jim podobají i v době sklizně. Barva je červená, až červenofialová. Káva obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje činnost srdce, zvyšuje krevní tlak a má celkově povzbuzující účinky. Po ropě je káva druhou nejprodávanější komoditou. Druhů je více. Nejčastěji se pije káva arabika a robusta.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Hrušky lidé konzumovali už před 3000 lety. Toto oblíbené ovoce snižuje tlak a působí močopudně. Neméně významný je i obsah vlákniny. Dále jsou hrušky dobrým zdrojem stopových prvků. Nejprospěšnější je jejich konzumace v syrovém stavu. Nicméně využijeme je i dalšími způsoby - vaří se z nich povidla, dávají se do moučníků, suší se z nich křížaly, a z kvasu můžeme vypálit výbornou hruškovici.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jahody jsou velmi oblíbené ovoce. Kromě přimé konzumace mají velké využití v gastronomii. Líbí se nám jejich červená barva, mají příjemnou chuť a vůni. U dětí může vyšší obsah kyselin vyvolat kopřivku, proto je raději doplňujeme mlékem nebo tvarohem. Jahodové knedlíky, koláče, rolády, poháry, zmrzliny, kompoty, ale i sklenička sektu - zde všude jahody využijeme.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Příprava ovocné dřeně je velmi jednoduchá. Rozmixujeme ovoce podle své chuti, osladíme je medem, je-li to nutné, a dáme zamrazit. Z dření lze vyrobit zmrzliny a ochutit poháry. Smícháním s tvarohem získáme zdravou svačinku. V horkém létě je dřeň chutným osvěžením.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Granátovníky jsou menší stromy, rostoucí ve Středozemí, ze kterých se sklízí granátová jablka. Ta obsahují 77 % vody, vápník, fosfor, železo, vitaminy řady B a další. Z granátových jablek se nejvíce využívá šťáva, ze které se dělají koktejly a džusy.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Džem je řidší ovocná hmota, podobná rosolu. Jsou v něm kousky ovoce, drobnější plody mohou být i celé. Vyzrálé ovoce se lisuje, vaří a zahušťuje cukrem. Mnimální množství ovoce musí být v džemu 35 %, pokud je ho více, jedná se o džem výběrový.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Grapefruit je kříženec jamajské odrůdy pomeranče a pomela. Známe bílé, žluté, růžové a červené grepy. Liší se sladkostí. Obsahují poměrně vysoké množství vitamínu C, B1 a K. Grepy zvyšují obranyschopnost organismu, zlepšují krevní oběh a snižují cholesterol. Pozornost musíme věnovat při užívání některých druhů léků, např. na vysoký tlak.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z jednoho nebo více druhů plodin. I v obchodní síti lze koupit mnoho druhů džusů z domácího i exotického ovoce, ty si pak jen rozředíme vodou podle vlastní chuti.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Fíky jsou plody fíkovníku smokvoně, vyžadují velmi teplé a slunné polohy k pěstování. Největším producentem fíků je Turecko, ale v malé míře je lze vypěstovat i u nás při vhodných podmínkách. Obsahují hodně vitamínů řady B a jsou štědré na minerály. V čerstvém stavu je jíme syrové nebo přidáváme do ovocných salátů, vaří se z nich marmelády nebo chutney, sušené se dávají do cukroví, fíkového chlebíčku.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Goji jsou plody dvou druhů kustovnice - cizí a čínské. Rostou na keřích s opadavými listy a purpurovými květy. Plody lze konzumovat přímo, dělá se z nich šťáva, dají se sušit, přidávat k jakémukoli masu, do sladkých jídel a dezertů. Plody jsou zdravé, ale i zde je třeba všeho s mírou, např. při užívání léků na ředění krve.
Předchozí 1 … 30 31 32 33 34 35 Další