Pažitka neboli šnytlík je výborné dochucovadlo a také zdobný prvek
Pažitka nebo také šnytlík je druh zeleniny příbuzný česneku. Na rozdíl od česneku má ale jemnější chuť. V gastronomii se využívá jako přísada do másel, pomazánek, sýrů, omáček či polévek, krásně dozdobí i salát. Pažitku uchováváme nejlépe zmraženou.
Zpracování pažitky
Pažitka je sezónní rostlina, ale dá se i uchovat. Důležité je ji sklízet pravidelně, abychom docílili větší úrody. Dá se však i rychlit za oknem, pokud víte, jak na to. Dobré je také vědět, že jedlé jsou i její květy.
Využití pažitky
Kdo má rád pažitku, jistě ocení pažitkovou omáčku. Velmi jednoduchý a také tradiční pokrm jsou brambory na loupačku, které pažitka povýší na vynikající večeři. Podobně skvěle dochutí i míchaná vajíčka nebo jarní pomazánky.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoce v Itálii: Bez těstovin to nejde ani na Štědrý den. Podávají se i makarony s čokoládovou omáčkou a strouhanými oříšky
Ceny potravin v Polsku: Kilo kuřete za 52 Kč, chleba za 34 a máslo za 40 korun dělají z našich severních sousedů nákupní ráj
Máte raději párek v rohlíku nebo americký hot dog? Poradíme, kam v Praze zajít na obojí!