Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka neboli šnytlík je výborné dochucovadlo a také zdobný prvek

Pažitka neboli šnytlík je výborné dochucovadlo a také zdobný prvek

Pažitka nebo také šnytlík je druh zeleniny příbuzný česneku. Na rozdíl od česneku má ale jemnější chuť. V gastronomii se využívá jako přísada do másel, pomazánek, sýrů, omáček či polévek, krásně dozdobí i salát. Pažitku uchováváme nejlépe zmraženou.

Zpracování pažitky

Pažitka je sezónní rostlina, ale dá se i uchovat. Důležité je ji sklízet pravidelně, abychom docílili větší úrody. Dá se však i rychlit za oknem, pokud víte, jak na to. Dobré je také vědět, že jedlé jsou i její květy.

Využití pažitky

Kdo má rád pažitku, jistě ocení pažitkovou omáčku. Velmi jednoduchý a také tradiční pokrm jsou brambory na loupačku, které pažitka povýší na vynikající večeři. Podobně skvěle dochutí i míchaná vajíčka nebo jarní pomazánky.

 

 

Více

1 2

Další témata

Další recepty