Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízek neodmyslitelně patří k naší kuchyni. Kdo by tuto křupavou pochoutku nemiloval?

Řízek neodmyslitelně patří k naší kuchyni. Kdo by tuto křupavou pochoutku nemiloval?

Řízek je významnou součástí tradiční kuchyně a je oblíbený pro svou chřupavou kůrčičku a bohatou chuť masa. Řízek má kořeny v rakouské a české kuchyni, ale je oblíbený po celém světě. Slovo "řízek" pochází z německého slova "Schnitzel," což znamená "plátek." Snadno jej připravíte na pánvi, ale i zdravěji bez tuku v troubě nebo horkovzdušené fritéze. 

Z jakého masa se připravuje řízek? 

Tradičně se řízek připravuje z vepřového nebo kuřecího masa. Kuřecí řízek je obvykle lehčí a má méně tuku než vepřový řízek, což ho činí populární volbou pro ty, kteří preferují nižší obsah tuku v jídle. Řízek však můžete připravit i z hovězího (často spíše telecího) masa, případně z hub nebo zeleniny.  

Jak vypadá řízek? 

Variant na řízek existuje skutečně spoustu.

  • Úplnou klasikou je trojobal, tedy obalení plátku masa v mouce, vajíčku a strouhance. Takto se připravuje i holandský řízek nebo cordon bleu.
  • Místo trojobalu lze na obalení masa použít i těstíčko, navíc se jako řízek často označuje i přírodní plátek masa.
  • Řízek se běžně podává s bramborovou přílohou, tedy klasickým vařenými či šťouchanými brambory, kaší, hranolkami nebo bramborovým salátem.
  • Na talíři je ozdobený plátkem citronu, petrželkou nebo kapkou másla.

Více

1 2 3 4 5

Další témata

Další recepty