Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Preclík

Křupavý, jemný, kynutý, slaný, sladký - ve všech těchto podobách se může preclík vyskytovat. Těsto se vyválí do tenkého válečku, stočí se do kruhu, konce se překříží a přilepí. Historie je spojena s náboženstvím a hlavně Velikonocemi, má připomínat paže a ruce pri modlení. Nyní se preclíky pečou celoročně, sypou se mákem, solí. Německé preclíky se před pečením na 30 sekund ponoří do horké vody se sodou.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Quiche

Quiche je tradiční francouzský slaný koláč, jehož základem je křehké těsto. Připravuje se s různými náplněmi, např. se šunkou, slaninou, smetanou a vejci, se sýrem nebo také špenátem. Tento koláč se podává jako předkrm, svačina nebo lehká večeře.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Paštičky

Paštičky je druh pečiva určeného k plnění, nejčastěji masovými nebo sýrovými náplněmi. Obvykle je ve tvaru koleček s obrubou nebo košíčků z formiček. Paštičky se připravují z nesladkého křehkého těsta nebo častěji z lístkového těsta a bývají součástí studeného pohoštění.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Plundra

Plundra je pečivo z plundrového těsta.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Lokše

Lokše, oblíbený pokrm, který připravovaly naše babičky. Jsou to jednoduché placky z vařených brambor a mouky, dříve pečené na plátech kamen. Pečou se nasucho, až poté se mastí, a potírají povidly nebo sypou mákem. Podávat se mohou i ve slané variantě, na Slovensku především k pečené huse.

1 2

Další témata

Další recepty