Smažení dodává jídlu specifickou chuť. Jaké jsou nejoblíbenější smažené pochoutky?
Smažení je jedním z nejběžnějších způsobů přípravy jídla po celém světě. Při smažení se potraviny ponoří do horkého tuku, což vede k vytvoření chutných a křupavých pokrmů. Teplota oleje na smažení by měla být dostatečně vysoká, aby umožnila rychlou tvorbu křupavého obalu (podle druhu suroviny je to asi 160-190 °C).
Jaké oleje jsou vhodné na smažení?
- Olivový olej je ideální pro smažení na nižších teplotách, například při přípravě omáček a delikátních pokrmů.
- Kokosový olej je skvělou volbou pro smažení sladkých pokrmů. Má příjemnou kokosovou chuť a dokáže snést vyšší teploty.
- Řepkový a slunečnicový olej jsou vhodné pro většinu smažených pokrmů, protože mají neutrální chuť a vysoký bod kouření.
- Sádlo bylo tradičním tukem pro smažení, zejména ve středoevropské kuchyni. Dává pokrmům bohatou chuť, ale je třeba ho používat opatrně.
- Bez oleje můžete smažit přímo v troubě, případně v modernější horkovzdušné fritéze. Pro lepší chuť ale můžete pokrm jemně pokapat olejem a upéct.
Oblíbené smažené pochoutky
Mezi nejoblíbenější slané smažené pochoutky patří zejména smažený řízek, květák, filé, sýr, karbanátek či holandský řízek. Z příloh jsou to poté hranolky či krokety. Do smažených pochoutek řadíme i sladké pokrmy, především pak koblihy, vdolky nebo donuty.
Den řízků
Den bramborových hranolků
Den smaženého kuřete
Předchozí 1 … 5 6 7 8 9 … 13 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Deset nejstrašidelnějších jídel světa: Na hadí polévku, smaženou tarantuli nebo oční bulvy tuňáka si troufnou jen ti nejotrlejší
Thajská polévka Tom kha kai z pořadu Prostřeno? Máme tajné tipy přímo od thajské babičky
Lepkavý dezert plný oříšků: Upečte si pravou řeckou baklavu…nebo tureckou?