Tvaroh je plný bílkovin a chutná skvěle nasladko i naslano. Čemu dáte přednost?
Tvaroh je oblíbený mléčný výrobek s bohatou historií v mnoha kulturách po celém světě a pro svou neutrální chuť se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vyrábí se fermentací mléka pomocí bakterií, což způsobuje srážení a oddělení syrovátky od pevné hmoty. Tento proces dává tvarohu jeho typickou konzistenci a kyselý odstín.
Druhy tvarohů
Tvaroh existuje v různých verzích:
- podle postupu zpracování: tvaroh v kostce, ve vaničce, hrudkovitý a tvrdý,
- podle obsahu tuku v sušině: měkký (nízkotučný), jemný (polotučný) nebo tučný,
- podle jeho tučnosti: odtučněný, nízkotučný, polotučný a tučný.
Tip: Pokud máte rádi sametovější a luxusnější chuť, zkuste tvaroh se smetanou.
Tvaroh a využití v kuchyni
V kuchyni má tvaroh široké využití. Je skvělým základem do různých buchet a moučníků, kde přidává vláčnost a bohatost. Vytvoříte z něj také skvělé tvarohové knedlíky. Pro ty, kteří hledají jemnější použití, může být tvaroh (třeba s pudinkem) základem různých krémů, které obohatí dorty nebo palačinky. Naslano se hodí do pomazánek či slaných koláčů.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 1 hodinou
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 23 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Hmoždíře jsou skvělými pomocníky nejen na drcení koření. Jaké mají další výhody a proč jsou nejoblíbenější ty z mramoru a žuly?
Mexický guláš: Omáčku báječně doplní sterilovaná kukuřice, zjemní ji lžíce másla a božsky chutná s rýží
Jednoduchá tvarohová štola: Voní máslem, rozinkami a rumem a podle názorného videa ji zvládne připravit každý