U.Z.V. (universální zeleninová večeře)
Událost - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Rauty (klasické, obchodní, reklamní) jsou moderní a pohodlnou variantou společenského občerstvení. Jedná se o volnější formu pohoštění, vhodnou pro 30 a více hostů, doba konání je neomezená. Pokrmy a nápoje se připravují na nabídkové stoly, hosté si je sami předkládají, obsluha pouze pomáhá. Pokrmy se podávají nejčastěji studené. Skládají se z masa, sýrů, zeleniny a ovoce. Někdy se podávají i teplé, např. grilovaná kuřata.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ve společenské a diplomatické oblasti se jedná o společenskou akci. Pořádá se při výjimečných událostech, jakými jsou např. státní svátek nebo oficiální státní návštěva. Řídí se slavnostním protokolem, a je na ni nutná pozvánka. Převládá studená kuchyně, poměr pokrmů není stanoven, jsou nabízeny v nejširším možném sortimentu. Teplé pokrmy jsou omezeny na 2 - 3 druhy. K veškerému sortimentu jsou připraveny překládací příbory a ostatní potřebný inventář.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových stolů. Pro všechny hosty se připravuje sezení a protože se musí počítat i s nepřízní počasí, zajišťují se náhradní prostory, např. ve formě zahradních stanů.