Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzenina. Masný výrobek, který není zdravý, ale jen těžko se mu odolává

Uzenina. Masný výrobek, který není zdravý, ale jen těžko se mu odolává

Uzeniny, jak už název napovídá, se připravují uzením. Díky uzení mají tyto masné výrobky jedinečnou vůni a chuť, takže se jim jen těžko odolává. Pokud je váš jídelníček pestrý a vyvážený, občas si můžete kvalitní uzeninu s vysokým podílem masa bez výčitek dopřát.

Co všechno se skrývá pod pojmem uzenina

Pokud nejste vegan či vegetarián, pravděpodobně se s uzeninami setkáváte často a na vašem talíři uzeniny alespoň občas nechybí. Patří k nim libové párky, pikantní klobásy, špekáčky, salámy a šunky, dále také prejt či zabijačkové jitrnice.

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pancetta

Pancetta je italský druh slaniny bez uzení, vyráběný z bůčku. Od jiné slaniny se liší způsobem přípravy. Po nasolení se nechává dlouhodoběji odležet. Na okořenění se používá černý pepř, ale i jiné druhy koření. Servíruje se většinou v syrovém stavu, nakrájená na tenké plátky. Je ji ale možno použít i v teplé kuchyni. Při tepelném zpracování se krájí na kostičky. Je součástí mnoha receptů italské kuchyně.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Mortadela

Mortadela je druh jemného vepřového salámu, s kousky slaniny, ochucený kořením. Pochází z Itálie. Boloňská mortadela je od roku 1998 chráněna zeměpisným označením v rámci EU. Na Iberském poloostrově se do ní navíc přidávají i olivy. Mortadela bývá součástí studeného pohoštění. Obsahuje vyšší procento tuku.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Jamón

Jamón je sušená vepřová španělská šunka (jamón ibérico, jamón serrano). Jamón curado (kurádo) je název pro nasolenou a sušenou vepřovou šunku a rozšířeně pro sušené vepřové maso, ať z kýty nebo z plecka. Někdy se jamón curado nazývá obecně jamón serrano (toto označení se však častěji používá pro označení pouze sušené šunky z bílých prasat), kde serrano znamená "pocházející z hor".

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Chorizo

Chorizo je tradiční španělská uzenina, která dosáhla světového věhlasu. Tato pikantní dobrota s paprikovou chutí a vůní se vyrábí především z vepřového masa, dochucuje se mletou uzenou paprikou a česnekem. Na rozdíl od jiných výrobků se neudí, ale suší.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Čabajská klobása

Čabajská klobása je výtečná uzenina maďarského původu. Vyrábí se z vepřového masa, 2/3 objemu představuje maso libové, 1/3 bůček, nejlépe z chovu mangalica. Naložené maso v soli a cukru se pomele, dochutí paprikou, česnekem a kmínem, ale nepřidává se pepř. Plní se do přírodních střívek, a udí se studeným kouřem ze dřeva z ovocných stromů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Antipasta

Antipasta je výraz pro předkrm, pochází z italského "antipasto". Může obsahovat salámy, klobásy, ale také různě upravené ryby v oleji a protlaku s olivami. U nás se název chybně používá pro rybí konzervu se zeleninou.

1 2 3 4

Další témata

Další recepty