Velikonoce jsou hlavní jarní svátky. Připomeňte si tradiční recepty i rituály!
Velikonoce patří mezi naše nejoblíbenější svátky. Je s nimi spojeno mnoho křesťanských i pohanských rituálů, jež se navzájem prolínají, ale jedno mají společné. Jak křesťanské, tak pohanské tradice totiž oslavují obnovování života. Typickými velikonočními pokrmy jsou pečený beránek, nadýchaný mazanec, nebo kynuté jidáše, jež mají připomínat Jidášovu zradu na Kristu. Kromě toho se tradičně dělává také mladé kůzlečí či jehněčí maso a peče se nádivka neboli hlavička.
Na stolech se také objevují první bylinky, na loukách první květiny a celá příroda se po zimě probouzí k životu. Právě kvůli spojení s životem je hlavním symbolem Velikonoc vejce. To jednak slouží jako hlavní surovina mnoha pokrmů, jednak jako dekorace, třeba v podobě kraslic, ale pak také jako dárek, který o Velikonočním pondělí dostávají koledníci. Zkrátka, Velikonoce jsou plné symbolů, rituálů, tradic a tradičních jídel. Stojí za to si je užít!
Popeleční středa
Velikonoční neděle – Boží hod velikonoční
Bílá sobota
Velký pátek
Velikonoční pondělí
Zelený čtvrtek
Škaredá středa
Předchozí 1 … 10 11 12 13 14 … 17 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Ořechové trubičky: Lahodné cukroví plněné máslovým krémem s kapkou rumu je úžasně vláčné a bude ozdobou vánočního stolu
Čas na Išelské ořechy! O druhém adventním víkendu pečeme cukroví plněné krémem a marmeládou
Nejlepší borůvkový koláč na světě: Dokonalému výsledku pomůže máslo, skořice i správná drobenka