Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční aspiková vejce

Velikonoční pohoštění můžete trochu oživit roztomilé vypadajícími a skvěle chutnajícími aspikovými vejci. Jako formičky poslouží předem připravené vaječné skořápky. Dochutit a vyladit náplň můžete podle vlastní fantazie.

Hodnocení receptu je 5,0 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min + doba tuhnutí

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, + doba tuhnutí)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 501 kJ /
1 315 kcal
Bílkoviny135,97 g
Tuky69,60 g
Vláknina10,82 g
Cholesterol 2,24 g
Sodík 3,03 g
Sůl6,70 g
Sacharidy30,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vaječné skořápky umyjeme, na širším konci nožíkem naťukáme malinkou dírku a tu opatrně zvětšíme na průměr cca 2 cm. Krok 2: Obsah ze skořápek vylijeme do misky a uchováme na pozdější použití.
Skořápky důkladně vypláchneme horkou vodou (můžeme si pomoci ukazováčkem, který se do otvoru hezky vejde a dosáhne na dno i do stran) a dáme je vysušit. Krok 3: Vysušené vnitřky skořápek pomocí štětečku zlehka vytřeme olejem (pro snadnější oloupání) a postavíme je do obalu na vejce. Krok 4: V kastrůlku zahřejeme okurkový nálev, vmícháme želatinu a necháme 10 minut nabobtnat. Krok 5: Mezitím do mísy nakrájíme na velice drobné kostičky šunku a mrkev. Přidáme hrášek a petrželku, vše promícháme a touto směsí pomocí kávové lžičky naplníme vaječné skořápky. Krok 6: Nabobtnalou želatinu malinko zahřejeme, metličkou důkladně promícháme a nalijeme do naplněných skořápek. Krok 7: Opačným koncem kávové lžičky můžeme obsah ve skořápkách opatrně promíchat, aby se želatina dostala přes nakrájené suroviny hezky ke dnu.
Dáme do lednice na 3 hodiny ztuhnout, můžeme nechat i přes noc, chutě se lépe propojí. Krok 8: Můžeme také připravit „bílou verzi“vajíček. Do mísy s nakrájenými surovinami přimícháme 3 lžíce tatarky, nebo majonézy.

TIP: Velikonoční symboly v naší kuchyni

Zveřejněno 12. 4. 2017

Poznámka autorky Anna Kocikova

Už 11 let mailem koluje recept na aspik, ztuhnutý ve vaječných skořápkách.

V receptu jsou jiné suroviny, chybí gramáže, takže jsem si vše odvážila, odměřila a upravila podle sebe a naší chuti.

Místo šunky můžete použít libovolný druh vařeného či pečeného masa a zeleninu podle toho, jakou máte rádi.

Chuť nálevu je na každém z vás. Tato várka vyjde přibližně na 9 -10 vaječných skořápek.

Můžete také použít návod přímo na sáčku od želatiny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční aspiková vejce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w6Gg

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční aspiková vejce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w6Gg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

chiara: Díky za oprášení receptu:-KPříprava je trošku pracnější,ale vajíčka jsou vždy rozebraná rychleji,něž vařená:-8I sladká verze je v oblibě:-)

Velikonoce jsou za dveřmi a tak komentářem posunuji tento recept do popředí, rozhodně si to zaslouží:-K

Nejdříve musím říci, že nemám rád želatinu a nepoužívám ji, ale recept se mi moc líbí. Kdo umí, ten prostě umí. A navíc ta prezentace, to je paráda. Z takových receptů mám radost. :-K

Prpcek: A já mám radost z komentáře;-)Děkuji:-K:-8

Nádhera.
Mám jen jedno slovo: SMEKÁM !!!
Milan P.

Marie Švarcová 15. 4. 2017 11:39
:yes::yes: moc hezké <3

Marie Švarcová : :-KMilan P.: :-KVelice děkuji za milé komentáře,potěšily mě :-8

Děkuji za recept. Mam rada recepty, kde je uvedeny pocet ci vaha surovin.

Frantiska: děkuji:-Ktaké preferuji kompletní recepty:-8
Jsem ráda,že se Vám recept i fotky líbí:-8Za komentáře všem děkuji:-K

Nenapadlo mě, že můj komentář bude brán jako jedovatá kritika. myslela jsem to jen jako konstatování, nic víc a už vůbec ne jako důvod k nějaké diskusi. Omlouvám se těm, kterým moje reakce vadila a doufám, že tímto vše skončí. :-K

Jana Remková s tímto hezkým nápadem tu byla mnohem dřív. Anna Kociková (a nejen ona) zde tolikrát bojovala proti opakovaným receptům, upozorňovala na vyhledávač. Je zvláštní, že ona sama je může přidávat a ještě je za to chválená. Stačilo přidat fotku k receptu Jany.

Hambro: Ano - Jana R. tu byla s podobným receptem dříve. No a? Tento je dotažen do podrobnějšího popisu a určitě jsou mnohem přijatelnější dvoje podobná vajíčka než deset totožných třesených buchet nebo hrnkových koláčů. Recepty podobné jsou vítány, přidávat je může kdokoliv, mohla bys třeba nějaký přidat i ty, místo té jedovaté kritiky.

Jana Remkova: proč jsi překvapená? Že jsi se našla v podobných? Opakuji - a proč ne? No a? Na Labužníku je např. recept totožný s tvým už deset let;-)

Ke vkládání podobných receptů bylo již několikráte řečeno vše, stanovisko majitelů Topek je jasné a je zbytečné znovu otevírat naprosto neplodnou diskuzi.

Zobrazit starší odpověď

Moc pěkné, Drahuš, nádherná čistá, jarní fotka :-K:yes:

Super :yes:

Ešte stále prekvapíš...vajíčka sú nádherné a verím, že chuťovo tiež!

Jana Remkova: mne sa zdalo, že už si pridávala, že som to videla.

Zobrazit starší odpověď

Krásná vajíčka:-):yes:

Ta jsou krásná :-):yes:

Moc pěkné :yes::yes:

Moc hezky to vypadá :yes:

Tématické fráze:
vejce v aspiku, aspiková roláda, velikonoční recepty, recept vejce v aspiku, velikonočni vejce, tresena buchta, recept na ruské vejce v aspiku, vajicka v aspiku, váječný aspiku, ruská vejce v aspiku, aspiky recepty, recepty vejce v aspiku, velikonoční aspiková vajíčka, použití vaječných skořápek, velikonoční vejce recept, aspik ve skořápce, aspiková miska, velikonoce vejce, recepty na ruske vejce v zelatyne, priprava aspiku

Suroviny:
šunka, želatina prášková, hrášek sterilovaný, petrželka, mrkev, vejce, cukr, majonéza, olej

Přidat fotografie receptu