Zákusek - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Makrónky, ač se jedná o francouzskou cukrovinku, si našly své příznivce i u nás. Základem jsou vaječné bílky, cukr, mandlová mouka a potravinářské barvivo. Jejich pečení vyžaduje určité znalosti a zručnost. Jsou křehké, s vláčným vnitřkem, a po úspěšném upečení se stávají sladkou luxusní delikatesou, které málokdo odolá.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kremrole jsou křupavé trubičky z listového těsta. Po upečení a vychlazení se plní nadýchanou náplní z bílků a cukru, ušlehaných v páře. Plnit se mohou i šlehačkou. Tyto zákusky jsou ozdobou každé oslavy, nebo vítaným dárkem pro toho, kdo má rád sladké.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Krachle je sladká a rychlá dobrota z listového těsta, které se vyválí a a vykrájí se z něj různé tvary, ty se posypou cukrem a skořicí nebo ořechy. Mohou se stočit i do tvaru šneků. Při upečení se nafouknou a získají křehkost.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Slovem dezert se označuje zákusek, většinou podávaný na závěr menu. Jde obvykle o malou porci sladkého pokrmu, nejčastěji moučníku, dortu, zákusku či pudinku. Může to být též pohár nebo ovoce. Jsou však i jiné zvyklosti, např. ve Francii se jako dezert podává sýr, mnohdy i několik druhů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Baklava je tučný a velmi sladký zákusek, oblíbený v Turecku a na Balkáně. Je to pochoutka z vrstveného listového těsta, zvaného filo, plněná sekanými ořechy, sirupem nebo medem. Historie baklavy není zdokumentována - hlásí se k ní mnoho národů a její původ je nejspíš turkotatarský.