Zakysaná smetana by v lednici chybět neměla. Hodí se mít ji po ruce
Zakysaná smetana nebo také kysaná smetana je mléčný výrobek, který vzniká fermentací smetany. Zakysaná smetana se dá jíst rovnou z kelímku, častěji se ale používá jako přísada. Využití najde jako zálivka na salát, přidává se do nepečených dezertů, do omáček nebo polévek.
Výroba zakysané smetany
Zakysanou smetanu si můžete poměrně jednoduše vyrobit i doma. Pokud jste minimalisté, oceníte zakysanku vyrobenou jen ze dvou surovin. Poté už jen stačí si promyslet, na co kysanou smetanu použijete.
Tipy na využijí zakysanky
Typicky se zakysaná smetana používá k přípravě nepečených dortů. Může však být i součástí pečených moučníků. Na podzim ji využijte do houbové omáčky, v létě k přípravě jemných langošů.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta radí: Jak upéct nejšťavnatější svatomartinskou husu, aby byla uvnitř měkká a zvenku křupavá
Pohár s banánem a čokoládou nezevšední. Mleté oříšky a strouhaná čokoláda na dně sklenice dodají jiný rozměr chuti
12 variant přílohového zelí: Jak na nejlepší cuketové i pórkové a k čemu se hodí patizonové