Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

4. adventní neděli začíná poslední adventní týden. Dárky jsou zabalené, cukroví v krabicích, stromeček čeká na ozdobení. Připravujeme vánočky a nepečené cukroví a snažíme se o zpracování všech zbytků z pečení.

Čtvrtou adventní neděli zapalujeme opět fialovou svíčku - nazývá se Svíce andělská a jejími symboly jsou láska, přátelství a mír. Nastává čas odpuštění, vzájemné lásky a míru v duši, o který se dělíme se svými milovanými v rodině a blízkými přáteli.

Jaké připravujeme cukroví týden před Vánoci

Pečené cukroví bychom měli mít už promazané, naplněné krémy a ozdobené: 

  • Shromáždíme všechny zbytky po pečení - polámané kousky cukroví, mleté i celé ořechy, kokos, zbytky polev a kousků čokolády, marmelády, piškotů, ale i rumu nebo vaječného koňaku.
  • Připravíme nepečené cukroví ve tvaru kuliček, tyčinek, dvoubarevných rolád a oblíbených vosích úlů. Obalujeme je v kakau, mletých oříšcích, kokosu nebo je máčíme do čokolády.
  • Zbylé bílky zužitkujeme do bílkového chlebíčku, bezé rolády, dortu Pavlova nebo k vytvoření pusinek, ořechových chroustů nebo sněhových nanuků s vánočním motivem pro děti.

Kdy začít péct vánočky

Vánočky jsou tradiční snídaní na Štědrý den. Mnoho rodin zkouší nové recepty na vánočky i mnoho dní před svátky:

  • Den před samotným pečením si připravíme všechny suroviny na stůl, aby měly stejnou teplotu - tím také zjistíme, co nám chybí.
  • Namočíme rozinky do rumu a nastrouháme muškátový oříšek. Oloupeme spařené mandle a pokrájíme je na plátky nebo na nudličky.

Pečením vánoček dostane náš domov voňavou, báječnou, sváteční atmosféru. Přípravy na svátky skončily a konečně začínají klidné a pokojné Vánoce....

Příprava a pečení vánoček je obřad, který bývá převážně doménou žen. Ty se v zadělávání těsta a pletení různého počtu pramenů vyžívají. Na přípravu jedné z oblíbených vánoček se můžete podívat v našem videu:

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky