Čtvrtou adventní neděli zapalujeme Svíci andělskou a začínáme s pečením vánoček
4. adventní neděli začíná poslední adventní týden. Dárky jsou zabalené, cukroví v krabicích, stromeček čeká na ozdobení. Připravujeme vánočky a nepečené cukroví a snažíme se o zpracování všech zbytků z pečení.
Čtvrtou adventní neděli zapalujeme opět fialovou svíčku - nazývá se Svíce andělská a jejími symboly jsou láska, přátelství a mír. Nastává čas odpuštění, vzájemné lásky a míru v duši, o který se dělíme se svými milovanými v rodině a blízkými přáteli.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké připravujeme cukroví týden před Vánoci
Pečené cukroví bychom měli mít už promazané, naplněné krémy a ozdobené:
- Shromáždíme všechny zbytky po pečení - polámané kousky cukroví, mleté i celé ořechy, kokos, zbytky polev a kousků čokolády, marmelády, piškotů, ale i rumu nebo vaječného koňaku.
- Připravíme nepečené cukroví ve tvaru kuliček, tyčinek, dvoubarevných rolád a oblíbených vosích úlů. Obalujeme je v kakau, mletých oříšcích, kokosu nebo je máčíme do čokolády.
- Zbylé bílky zužitkujeme do bílkového chlebíčku, bezé rolády, dortu Pavlova nebo k vytvoření pusinek, ořechových chroustů nebo sněhových nanuků s vánočním motivem pro děti.
Kdy začít péct vánočky
Vánočky jsou tradiční snídaní na Štědrý den. Mnoho rodin zkouší nové recepty na vánočky i mnoho dní před svátky:
- Den před samotným pečením si připravíme všechny suroviny na stůl, aby měly stejnou teplotu - tím také zjistíme, co nám chybí.
- Namočíme rozinky do rumu a nastrouháme muškátový oříšek. Oloupeme spařené mandle a pokrájíme je na plátky nebo na nudličky.
Pečením vánoček dostane náš domov voňavou, báječnou, sváteční atmosféru. Přípravy na svátky skončily a konečně začínají klidné a pokojné Vánoce....
Příprava a pečení vánoček je obřad, který bývá převážně doménou žen. Ty se v zadělávání těsta a pletení různého počtu pramenů vyžívají. Na přípravu jedné z oblíbených vánoček se můžete podívat v našem videu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrovinky ze zbytků polevy podle Sandtnerky: Jednoduché nepečené cukroví zvládnete i těsně před Vánoci
Tajemství nejlepší vánočky? Trpělivost, pozornost i kvalitní ingredience
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Komentáře