Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bedrník anýz je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých, vysoká 30–50 cm, která se snadno pěstuje ze semínek. Anýz se používá jako koření do perníku a sušenek i při pečení chleba. Ceněný je nejen pro svou výraznou chuť, ale také pro vyhledávané léčivé vlastnosti.

Drobné plody anýzu jsou cennou surovinou lidového léčitelství. Užívají se obvykle ve formě nálevu, který uleví při trávicích těžkostech nejen dospělým, ale také nejmenším dětem. Anýz je součástí některých čajových směsí, které mají díky němu příjemně nasládlou chuť a vůni.

Jaké jsou vlastnosti anýzu

Anýz je botanicky příbuzný kopru, fenyklu a kmínu. Dr. George Pamplona-Roger ve své Encyklopedii léčivých rostlin upozorňuje na užitečné vlastnosti bedrníku anýzu

  • Trávicí soustava: Bedrník anýz je archetypem rostlin, které usnadňují odchod plynů ze střev, zvyšují chuť k jídlu, podporují trávení a posilují žaludek. Zabraňuje hnilobným procesům ve střevech a čistí je.
  • Dýchací soustava: Bedrník anýz usnadňuje vykašlávání. Pomáhá odstraňovat hlen tím, že jej naředí. ... Navíc s jeho pomocí lze osvěžit dech páchnoucí po tabáku a dodat mu příjemné aroma.
  • Mléčné žlázy: Zvyšuje produkci mateřského mléka. Protože bedrník anýz je z těla vylučován v mateřském mléce, kojící matky pomohou svým dětem, když ho budou užívat, protože se tím u jejich potomků zmírní tvorba plynů ve střevech.

Pěstování anýzu bedrníku

Tuto jednoletou bylinu vyséváme v březnu až dubnu, daří se jí na lehkých písčitohlinitých půdách a vyhovuje jí slunečné stanoviště, chráněné před větry. Během léta rostliny kvetou, její okolíky je potřeba sklidit těsně před tím než dozrají, protože jinak by semena vypadala. Okolíky sušíme ve snopcích a skladujeme v suchu.

Anýz a jeho využití

Anýz je oblíbeným kořením při nakládání červené řepy, předává jí svou typickou zajímavou chuť. Používá se při výrobě likérů, slouží k ochucení pečiva (perníku, nejrůznějších sušenek, chleba), zeleninových jídel, polévek, některých sladkých pokrmů, ale i jídel z ryb či plodů moře.

Anýz se používá při výrobě sirupů a bonbonů proti kašli. A pokud chcete mít svěží a vonný dech, tak anýz žvýkejte - tak se to alespoň dělá v Indii.

Můžete nám do komentáře napsat své zkušenosti s používáním anýzu, budeme rádi za vaše tipy a rady.

Komentáře

Další tipy a triky