Anýz, koření s výraznou chutí, se používá do sladkého i slaného pečiva a k nakládání zeleniny
Semeno anýzu je nejen výborným kuchyňským kořením, ale i osvědčeným lékem pro zmírnění trávicích obtíží. Je součástí prodávaných čajů vhodných proti nadýmání a pro lepší trávení, k uvolnění dýchacích cest a pro usnadnění odkašlávání. Patří dokonce i do čajů pro kojící maminky.
Anýz (Pimpinella anisum), rostlina z čeledi miříkovitých, se pěstuje jako jednoletka. Daří se mu v teplejších oblastech. Vyhovuje mu slunečná poloha a lehčí, propustná, písčitohlinitá půda. Semena se na připravený záhon vysévají od března do dubna. Porost anýzu udržujeme okopaný a bez plevelu.
- Rostlina se pěstuje především kvůli semenům, která dozrávají na konci léta a mají široké uplatnění v kuchyni.
- Používáme i mladé výhonky a listy. Jsou výrazně aromatické a můžeme jimi doplnit saláty, polévky a omáčky, hodí se k masu a zelenině.
- Mladé okolíky lze využít při nakládání zeleniny (podobně jako kopr).
- Rostlina kvete od června do srpna. Jakmile se semena blíží k zralosti, sklízíme celé okolíky a dosoušíme je ve snopcích. Jinak by zralá semena z okolíků vypadla.
Využití anýzu při vaření a pečení
Ne každému výrazné aroma anýzu vyhovuje, ale pokud patříte mezi jeho příznivce, určitě se ve vaší kuchyni uplatní. A jaké jsou možnosti?
- Slané pečivo: Anýz přidáváme do těst, ze kterých pečeme chleba nebo různé dalamánky.
- Sladké pečivo: vánočky, mazance, různé sladké sušenky a vánoční cukroví
- Perníčky: Anýz je oblíbenou součástí perníkového koření.
- Polévky: Anýz můžete vyzkoušet do zeleninových a luštěninových polévek.
- Nakládání zeleniny: Velmi oblíbený je při nakládání některých druhů zeleniny, především červené řepy. Anýz je vhodný i do jídel, jejichž součástí je červená řepa.
- Likéry: V našem receptáři je např. recept na populární ořechovku, která se připravuje z nezralých vlašských ořechů (včetně zelené slupky).
- Masové pokrmy: I při tepelné úpravě masa, např. při pečení drůbeže, najde anýz uplatnění.
- Čaje: Anýz je součástí mnoha prodávaných směsí s pozitivními účinky na zdraví.
Jak naložit červenou řepu
Pokud jste si anýz oblíbili, určitě ho využijete i při nakládání červené řepy. Patří do nálevu, kterým se zalije předvařená červená řepa. Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme a naskládáme do sklenic. Zalijeme přecezeným nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme. Pro ty, kdo si na anýz nepotrpí, můžete připravit červenou řepu bez anýzu. Bude dobře chutnat i tak.
A do čeho rádi používáte semena anýzu vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se zavařuje červená řepa? Je to jednoduché, snadno si připravíme zásobu na celou zimu
Anna a Kamila sekly s prací v korporátu a zdravotnictví a začaly péct chleba. Dnes se na jejich krkonošské bochníky stojí fronty
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře