Bábovky můžete upéct z různých těst podle obliby a chuti
Bábovky jsou oblíbeným moučníkem jako svačina ke kávě nebo s kakaem k snídani. Mohou být kynuté, piškotové nebo třené. Pečeme je ve formách kovových, keramických, skleněných a nejnověji silikonových. Každá z forem má své výhody i nevýhody a záleží na vás, které dáte přednost. Většina forem se musí důkladně vymazat tukem a vysypat moukou, jemnou strouhankou nebo kokosem, aby se bábovka dobře vyklopila.
Jak bábovky péct - obecné rady
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Těsto plníme do formy jen do 2/3, protože pečením nabude. Při plnění formy hrneme těsto ke krajům, protože při nabývání těsta se povrch vyrovná. Formu položíme na plech, protože se s ní bude lépe manipulovat.
Většinu bábovek vkládáme do dobře vyhřáté střední části trouby, pečeme zpočátku na 180 °C, po 10-15 minutách snížíme teplotu na 150-160 °C a dopékáme. Bábovky jsou vysoké, proto trvá asi 45 minut i déle, než se dokonale propečou.
Upečenou bábovku poznáme podle barvy, vůně, také na okraji se trochu uvolní od formy a těsto je pružné a pevné. Nejspolehlivěji to ale poznáme zapíchnutím špejle, která po vytažení musí být suchá. Pak bábovku opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela zchladnout. Pokud se nechce vyklopit, zkusíme na formu položit namočenou vyždímanou utěrku. Těsto se od formy uvolní. Hotovou bábovku můžeme pocukrovat nebo polít polevou.
Kynuté bábovky
Bábovky z kynutého těsta nejčastěji plníme makovou nádivkou, kakaovou náplní nebo ovocem. Těsto ochutíme citrusovou kůrou, vanilkou, skořicí nebo perníkovým kořením. Do těsta můžeme vmíchat rozinky, sekanou čokoládu nebo kandované ovoce. Do běžné velikosti formy stačí těsto z 300 g mouky.
Piškotové bábovky
Správně upečená piškotová bábovka je jemná a nadýchaná, protože je kypřená tuhým sněhem z našlehaných bílků, ale trochu sušší. Piškotové bábovky jsou poměrně rychlé, nemusí kynout. Aby bylo těsto ještě křehčí, můžeme část mouky nahradit škrobem. Těsto lze ochutit citrusovou kůrou, vanilkou apod.
Třené bábovky
Třené bábovky můžeme rozdělit na 3 základní skupiny:
1) Levné, v kterých máslo nahradíme tukem na pečení nebo olejem. Také stačí méně vajec, kdy hlavní nakypření obstará prášek do pečiva.
2) Jednoduché, kdy se nic nešlehá zvlášť a složitě neváží. Jsou to bábovky hrníčkové a takové, kde se těsto jen prošlehá dohromady.
3) Klasické se základem z třeného másla, cukru a žloutků.
Mouka do bábovek se většinou používá polohrubá (do kynutých i hladká), která dobře podrží tvar a konzistenci těsta. Jako tekutinu nejčastěji využíváme mléko, podmáslí, tvaroh, smetanu ke šlehání, zakysané mléčné nápoje nebo jogurt, které dodávají těstu vláčnost. Třené bábovky lze ochutit ořechy, kávou, kakaem, čokoládou, kokosem apod. Možností je mnoho a záleží na chuti vašich strávníků. Ať už si vyberete kteroukoliv z naší bohaté databáze, určitě se milovníkům bábovky zavděčíte.
Dobrou chuť.
Komentáře