Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto je tak univerzální, že z něj můžeme připravit nejen slané pečivo a originální chuťovky, ale i sladké moučníky a zákusky. Pro svou neutrální chuť se používá i k zabalení masa nebo ovoce před pečením v troubě.

Listové těsto má každá správná hospodyňka uložené v mrazáku, aby měla po ruce něco, z čeho rychle připraví dobré a jednoduché pohoštění. Některé z nich nedají dopustit na domácí listové těsto, ale to mražené je levné a bez práce, proto mu většina lidí dává přednost. Pro svou univerzálnost a variabilitu je jedním z nejoblíbenějších těst pro přípravu chuťovek na Silvestra i po celý rok.

1/20

    1 z 20

    Růžičky z listového těsta

    Růžičky z listového těsta

    Pečené růžičky jsou na obložené míse velmi efektní. Připravíme si měkký nebo poloměkký salám, kterému odkrojíme části koleček. Z plátu listového těsta ukrojíme pruh, na který rozložíme kolečka salámu tak, aby se částečně překrývaly. Uchopíme konec a pruh smotáme do tvaru rolády. Postavíme je na plech a upečeme.

    2 z 20

    Tyčinky z listového těsta

    Tyčinky z listového těsta

    Slané tyčinky jsou nejrychlejším pohoštěním, které můžeme upéct. Listové těsto necháme rozmrazit, rozválíme ho na silný plát a ten nožem nebo radýlkem rozkrájíme na pruhy, čtverce, obdélníky nebo trojúhelníky. Před rozkrájením nebo i po něm potřeme těsto rozšlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem, mákem nebo sezamem a upečeme.

    3 z 20

    Košíčky z listového těsta na slano

    Košíčky z listového těsta na slano

    Košíčky z listového těsta připravíme jednoduše - z vyváleného plátu vykrájíme větší kolečka, kterými vyložíme formičky na muffiny a propícháme. Také je můžeme péct na obrácených formičkách dnem vzhůru. Po upečení plníme košíčky salátem, šunkou, sýrem, zeleninou a zelenými bylinkami.

    4 z 20

    Paštičky z listového těsta

    Paštičky z listového těsta

    Paštičky mají specifický tvar - z vyváleného těsta vykrojíme vždy dvě kolečka a jednomu z nich vykrojíme menší formičkou střed. Kolečka pomažeme vejcem, slepíme je po dvou na sebe a upečeme. Vznikne pečivo ve tvaru soudečků, které plníme podle chuti - salátem, uzeninou, zeleninou a sýrem.

    7 z 20

    Listové těsto plněné žampiony

    Listové těsto plněné žampiony

    Podobným receptem jako paštičky jsou plněné koláčky z listového těsta. Z plátu vykrájíme čtverce nebo obdélníky a polovině z nich vyřízneme středy. Vše potřeme rozšlehaným vejcem a po dvou kusech spojíme. Do středu pečiva vložíme náplň podle chuti a koláče upečeme. Před dopečením je můžeme posypat sýrem.

    8 z 20

    Slaný koláč z listového těsta se sýrem

    Slaný koláč z listového těsta se sýrem

    Pokud máme doma listové těsto a zbytky šunky, sýra, čerstvé zeleniny nebo kousků pečeného masa, můžeme si připravit slaný koláč. Těsto rozválíme na plát, kterým vyložíme formu. Na něj naskládáme náplň a vše zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci. Před koncem pečení posypeme koláč strouhaným sýrem.

    9 z 20

    Kapsičky z listového těsta

    Kapsičky z listového těsta

    Do kapsiček z listového těsta můžeme schovat cokoliv - maso, uzeninu, sýry, čerstvou i nakládanou zeleninu, pečené maso. Okraje velkých čtverců potřeme vejcem, na jednu polovinu naklademe náplň a druhou polovinu těsta přes ni přehneme. Stiskneme kraje, potřeme vejcem, posypeme semínky a upečeme.

    10 z 20

    Šneky z listového těsta

    Šneky z listového těsta Video

    Na každou oslavu, párty nebo večírek můžeme připravit perfektní šneky z listového těsta. Plát potřeme kečupem, obložíme ho jako pizzu (salám, sýr, zelenina, špenát, houby), smotáme do tvaru rolády a dáme vychladit do lednice. Pak z válečku nakrájíme rovné řezy, které položíme na plech a upečeme. 

    11 z 20

    Surimi v lístkovém těstě

    Surimi v lístkovém těstě

    V našem mrazáku se mohou skrývat úplné poklady - například listové těsto a krabí tyčinky surimi. Stačí nechat obě suroviny rozmrazit a zabalit tyčinky do malých plátků těsta. Okraje potřeme vejcem, aby se při pečení nerozlepily - pak je potřeme celé a obalíme v sezamu. Tyčinky upečeme v horké troubě a podáváme s dipem.

    13 z 20

    Šunka v listovém těstě

    Šunka  v listovém těstě

    Šunka v listovém těstě nahradí drahou panenku Wellington. Do plátků těsta můžeme zabalit hranolky šunky, uzeného masa nebo kousky sýra, schované do několika plátků šunky nebo šunkového salámu. Balíčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kořením a semínky a upečeme v troubě.

    16 z 20

    Párky v listovém těstě jako jednohubky

    Párky v listovém těstě jako jednohubky

    Listové těsto a uzeniny chutnají pokaždé skvěle. Když párky nebo klobásky zabalíme do plátků listového těsta (předem potřené kečupem) a pokrájíme je na úhledné kousky, můžeme je upéct nastojato, naležato nebo je rozkrájet na kousky až po upečení - máme tři varianty jednoho chutného receptu.

    18 z 20

    Plněné bulky z listového těsta

    Plněné bulky z listového těsta

    Listové těsto může nahradit i klasické kynuté pečivo, které je složité na přípravu. Z těsta vykrájíme kolečka nebo čtverečky a upečeme je v horké troubě. Ještě teplé pečivo "rozloupneme" na dvě části. Po vychladnutí naplníme spodní polovinu salátem, zeleninou, uzeninou či sýrem a přiklopíme druhou polovinou.

    19 z 20

    Koláčky z listového těsta

    Koláčky z listového těsta

    Listové croissanty jsou snadné na přípravu, protože těsto lístkuje samo o sobě. Croissanty plníme nejen sladkou náplní, ale i slanými pěnami, šunkou, sýrem nebo pomazánkami. Větší pečivo můžeme rozříznout a naplnit jako bagetu - hlávkovým salátem, kousky masa, zeleninou a majonézou.

    20 z 20

    Kroucené listové preclíky

    Kroucené listové preclíky

    Z tvárného listového těsta připravíme preclíky. Vyválený plát nařežeme na silnější pruhy, které stočíme do spirály a do kroužku - ten na koncích spojíme. Také můžeme do spirály smotat dva válečky těsta. Preclíky položíme na pečicí papír na plechu, potřeme vejcem a posypeme solí, kmínem a mákem.

1/20

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Další tipy a triky