Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Batáty neboli sladké brambory jsou hlízy až pětimetrové rostliny povijnice batátové, která pochází z tropických oblastí Ameriky (Yucatán). V Severní Americe se pěstuje její oranžová odrůda, která se nazývá jam.

Bátáty jsou podobné našim bramborám a podobně také chutnají - jinak jsou velmi rozdílné. Batáty na rozdíl od nich neobsahují jedovatý solanin a mají vyšší kalorickou hodnotu díky složitým sacharidům. Zasytí nás však mnohem lépe než brambory.

Batáty ve sladké kuchyni

Batáty je nejlepší konzumovat se slupkou, která obsahuje nejvíce živin. Přidávají se všude tam, kam používáme i brambory, tedy do těst, kaší, dětské stravy. S jejich konzumací bychom to však neměli přehánět - jsou sice plné vitamínů, živin a vlákniny, ale také kalorií, i když v menším množství než v bramborách, rýži nebo těstovinách. Předností batátů je možnost konzumace se slupkou, oranžová barva, sladká chuť a škrobovitá konzistence, která je vhodná do těst a náplní. Syrové batáty jsou velmi hořké, ale po uvaření mají jemně nasládlou chuť.

Smažené batátové dobroty

Brambory můžeme nahradit batátem a získáme chutný pokrm:

  • Lívance a palačinky s přidáním batátového pyré jsou syté a chutné - pokud těstíčko osladíme banánem nebo medem, nemusíme ho již sladit.
  • Batátové lokše a placky jsou chuťově lepší než bramborové - spolu s mletým mákem, cukrem a povidly získáme nejen sladký oběd, ale i moučník.
  • Batátový koláč z pánve je za pár minut hotový - poklademe ho ovocem a posypeme mandlemi nebo ořechy místo drobenky.
  • Vdolečky s batáty připravíme z vychladlého batátového pyré, mouky, vajec a kypřidla. Oranžové pečivo potřeme ovocnou marmeládou.

Batátové pečené moučníky

Jsou hutné, syté a velmi chutné v kombinaci s ořechy:

  • Batátová buchta má krásně oranžovou barvu. Připravuje se z vařeného pyré nebo ze strouhaného batátu, který se míchá s moukou, ořechy, cukrem, tukem, kypřidlem a vejci, tedy podobně jako mrkvový korpus.
  • Batátová bublanina se připravuje podobným způsobem, jen se do těsta před vložením do trouby nasype drobné ovoce.  Pokud máme méně těsta a více ovoce, můžeme upéct ovocný koláč s drobenkou.
  • Batátové placičky z trouby jsou směsí batátu, brambor nebo dýně, spojené moukou a škrobem. Těsto osolíme a na tvoříme placičky na pečicí papír, které upečeme a podáváme naslano nebo nasladko s povidly a tvarohem.

Další využití batátů

Uvařené batáty jsou chutné v ovocném salátu, který je výživný a sytý. Pyré zase chutná i malým dětem jako vydatná přesnídávka a jelikož jsou batáty přirozeně bezlepkové, nemusíme se o zdraví svého dítěte bát. Kousky batátu, smažené v těstíčku a obalené ve skořicovém cukru, nahradí dětem svačinu a dospělým mňamku k odpolední kávě. Přidat je můžeme i do těsta na ovocné knedlíky

Zkuste si podle našeho videa připravit oříškovou nutellu s batátem:

Sladké drobečky

Batátové hranolky jsou chutnou variantou bramborových hranolek. Sladká chuť batátů se hodí k přípravě dobroty, kterou si velmi rychle oblíbíme. Z batátů nakrájíme hranolky, které upečeme v troubě na pečicím papíru. Pak je obalíme v cukru se skořicí a podáváme místo mastných hranolků.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky