Batáty ve sladké kuchyni: Vypadají a chutnají jako brambory, ale brambory to nejsou
Batáty neboli sladké brambory jsou hlízy až pětimetrové rostliny povijnice batátové, která pochází z tropických oblastí Ameriky (Yucatán). V Severní Americe se pěstuje její oranžová odrůda, která se nazývá jam.
Bátáty jsou podobné našim bramborám a podobně také chutnají - jinak jsou velmi rozdílné. Batáty na rozdíl od nich neobsahují jedovatý solanin a mají vyšší kalorickou hodnotu díky složitým sacharidům. Zasytí nás však mnohem lépe než brambory.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Batáty ve sladké kuchyni
Batáty je nejlepší konzumovat se slupkou, která obsahuje nejvíce živin. Přidávají se všude tam, kam používáme i brambory, tedy do těst, kaší, dětské stravy. S jejich konzumací bychom to však neměli přehánět - jsou sice plné vitamínů, živin a vlákniny, ale také kalorií, i když v menším množství než v bramborách, rýži nebo těstovinách. Předností batátů je možnost konzumace se slupkou, oranžová barva, sladká chuť a škrobovitá konzistence, která je vhodná do těst a náplní. Syrové batáty jsou velmi hořké, ale po uvaření mají jemně nasládlou chuť.
Smažené batátové dobroty
Brambory můžeme nahradit batátem a získáme chutný pokrm:
- Lívance a palačinky s přidáním batátového pyré jsou syté a chutné - pokud těstíčko osladíme banánem nebo medem, nemusíme ho již sladit.
- Batátové lokše a placky jsou chuťově lepší než bramborové - spolu s mletým mákem, cukrem a povidly získáme nejen sladký oběd, ale i moučník.
- Batátový koláč z pánve je za pár minut hotový - poklademe ho ovocem a posypeme mandlemi nebo ořechy místo drobenky.
- Vdolečky s batáty připravíme z vychladlého batátového pyré, mouky, vajec a kypřidla. Oranžové pečivo potřeme ovocnou marmeládou.
Batátové pečené moučníky
Jsou hutné, syté a velmi chutné v kombinaci s ořechy:
- Batátová buchta má krásně oranžovou barvu. Připravuje se z vařeného pyré nebo ze strouhaného batátu, který se míchá s moukou, ořechy, cukrem, tukem, kypřidlem a vejci, tedy podobně jako mrkvový korpus.
- Batátová bublanina se připravuje podobným způsobem, jen se do těsta před vložením do trouby nasype drobné ovoce. Pokud máme méně těsta a více ovoce, můžeme upéct ovocný koláč s drobenkou.
- Batátové placičky z trouby jsou směsí batátu, brambor nebo dýně, spojené moukou a škrobem. Těsto osolíme a na tvoříme placičky na pečicí papír, které upečeme a podáváme naslano nebo nasladko s povidly a tvarohem.
Další využití batátů
Uvařené batáty jsou chutné v ovocném salátu, který je výživný a sytý. Pyré zase chutná i malým dětem jako vydatná přesnídávka a jelikož jsou batáty přirozeně bezlepkové, nemusíme se o zdraví svého dítěte bát. Kousky batátu, smažené v těstíčku a obalené ve skořicovém cukru, nahradí dětem svačinu a dospělým mňamku k odpolední kávě. Přidat je můžeme i do těsta na ovocné knedlíky.
Zkuste si podle našeho videa připravit oříškovou nutellu s batátem:
Sladké drobečky
Batátové hranolky jsou chutnou variantou bramborových hranolek. Sladká chuť batátů se hodí k přípravě dobroty, kterou si velmi rychle oblíbíme. Z batátů nakrájíme hranolky, které upečeme v troubě na pečicím papíru. Pak je obalíme v cukru se skořicí a podáváme místo mastných hranolků.
Komentáře