Beránek, kterého zvládnou i začátečníci: Každý si musí svůj oblíbený recept najít
Velikonoční beránek je tradiční moučník, který neodmyslitelně patří na sváteční stůl. Zkušené hospodyňky pečou beránky podle osvědčených receptů, ale začátečníci si musí ten svůj oblíbený teprve najít.
Začínající kuchařka se nemusí pečení beránka bát, pokud k přípravě a pečení přistoupí s rozmyslem a dodrží pár jednoduchých pravidel. Výsledkem jejího snažení bude sladký moučník, kterým ozdobí velikonoční stůl a který bude všem chutnat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava na pečení beránka
Koupíme si nebo půjčíme formu, kterou vymažeme do posledního záhybu:
- Prvním krokem je příprava formy na pečení, kterou pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Silikonovou formu potřeme olejem. Tento krok oceníme - až budeme mít připravené těsto, už se nemusíme formou zabývat.
- Všechny potřebné pomůcky připravíme na stůl - hledání stěrky v průběhu šlehání není příliš rozumné. Potřebujeme mísu na bílky, mísu na samotné těsto, elektrický šlehač s metlami, stěrku, popřípadě metlu na zamíchání.
- Suroviny, ze kterých budeme beránka péct, by měly být minimálně hodinu na stole, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Jsou to vejce, cukr, mouka, tuk a kypřicí prášek, ale i tvaroh, citrónová kůra nebo kandované ovoce.
Třený, piškotový a tvarohový beránek
Zapneme troubu na 180 °C, aby se předehřála, než umícháme těsto:
- Třený beránek se připravuje ze 3 vajec, 2 hrnků polohrubé mouky, 1/2 hrnku krupicového cukru, 1/4 hrnku oleje, kypřicího prášku a citrónové kůry. Těsto ušleháme z celých vajec a suché ingredience do něj postupně přidáváme. Pokud je těsto husté, zředíme ho mlékem.
- Piškotový beránek je nadýchaný a lehký. 3 žloutky ušleháme se 3 lžícemi cukru, přidáme 3 lžíce oleje nebo másla, 3 lžíce hladké mouky, kypřicí prášek a dochucovadla - citrónovou kůru, vanilkový cukr a kandované ovoce. Vše pečlivě promícháme a nadlehčíme sněhem ze 3 bílků.
- Tvarohový beránek je jemný a svěží. 250 g tvarohu vmícháme do ušlehané pěny ze 3 žloutků a 3 lžic cukru, přidáme 6 lžic rozpuštěného másla, 3 lžíce hladké mouky s kypřicím práškem a nakonec sníh z bílků. Do těsta vmícháme rozinky namočené v rumu, popřípadě kandované ovoce nebo vanilku.
Jak upéct beránka
Těsto nalijeme do formy kousek pod okraj. S formou klepneme o vál, aby se těsto dostalo do všech prohlubní a vložíme ji do trouby, v které snížíme o pár stupňů teplotu (170–175 °C). Pečeme, dokud beránek na povrchu nezrůžoví. Pokud by se začal připalovat, položíme na něj alobal. Před dokončením pečení vyzkoušíme špejlí, jestli je beránek uvnitř propečený. Po vyndání z trouby ho necháme pár minut ve formě a pak ho opatrně vyklopíme na tác. Beránek by měl při chladnutí ležet, aby se zpevnil a neulomila se mu hlava.
Podívejme se spolu na přípravu klasického beránka, kterého po upečení stačí poprášit cukrem, naznačit očka dvěma hřebíčky a uvázat mu stuhu kolem krku:
Komentáře