Bílková vložka do polévky se dá připravit na více způsobů. Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější
Bílky patří k žloutkům - ale v některých případech musíme volit jen samotný bílek. Při hubnutí, v šetrných dietách, kvůli zažívání nebo jen proto, že nám bílky zbyly a chceme je zužitkovat. Poradíme vám, jak přidat bílky do polévek ve formě vložky i zavářky.
Vaječný bílek se svou minimální energetickou hodnotou patří nejen k potravinám, vhodným pro redukční dietu, ale je základní složkou všech diet. Oproti celému vejci nebo žloutku je lehce stravitelný, má vysoký obsah bílkovin a téměř žádný tuk ani cukr.
- Do polévek se bílky přidávají jako vložka (příloha k polévce) nebo zavářka (zavaří se do ní).
- K vyčištění zakaleného vývaru je právě bílek nejvhodnější.
Bílková vložka do polévek
Máme celou řadu možností, jak bílek zpracovat.
- Bílková omeleta - metlou prošlehané bílky (nikoliv ušlehané do pěny) osolíme a opepříme a vlijeme na pánvičku. Opečeme z obou stran. Po vychladnutí nakrájíme na nudličky a vložíme do hotové polévky. Do bílků můžeme před upečením zapracovat nadrobno pokrájené bylinky.
- Bílkové kostky - použijeme stejný recept jako na bílkovou omeletu. Směs nalijeme do silikonové formičky nebo do hrnečku vymazaného tukem a necháme "vlnit" v mikrovlnce 4 minuty. Po vyklopení krájíme na kostičky a vložíme do hotové polévky
- Bílkové kapání - bílek v misce prošleháme vidličkou se dvěma lžícemi hrubé mouky a dvěma lžícemi mléka. Osolíme, opepříme, můžeme přidat nasekané bylinky nebo koření. Těstíčko lijeme přes vidličku do vařící polévky nebo přímo do horké tekutiny a pomalu rozmícháme. Tužší těstíčko můžeme vytlačovat ze sáčku s ustřiženým rohem přímo do polévky. Necháme povařit.
- Bílkové nočky - jsou vhodné do sladkých ovocných polévek. Ze 2 bílků, špetky soli a 5 dkg cukru ušleháme pěnu. Do široké nádoby dáme vařit 0,5 l mléka. Když se mléko mírně vaří, vykrajujeme z pěny malou lžičkou noky, za pomoci druhé lžičky vkládáme do mléka a vaříme mírně asi 1 minutu. Poté je otočíme a vaříme znovu 1 minutu. Noky při vaření nabudou.
Pokud vám zbydou bílky a nebudete vědět, co s nimi, vyzkoušejte jejich přípravu v polévce. Uvidíte, že polévku zahustí stejně jako zavářka z celého vejce a její příprava nebude o nic složitější.
Komentáře