Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bílková vložka do polévky se dá připravit na více způsobů. Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější
Zdroj: Pixabay - margenauer

Bílky patří k žloutkům - ale v některých případech musíme volit jen samotný bílek. Při hubnutí, v šetrných dietách, kvůli zažívání nebo jen proto, že nám bílky zbyly a chceme je zužitkovat. Poradíme vám, jak přidat bílky do polévek ve formě vložky i zavářky.

Vaječný bílek se svou minimální energetickou hodnotou patří nejen k potravinám, vhodným pro redukční dietu, ale je základní složkou všech diet. Oproti celému vejci nebo žloutku je lehce stravitelný, má vysoký obsah bílkovin a téměř žádný tuk ani cukr.

  • Do polévek se bílky přidávají jako vložka (příloha k polévce) nebo zavářka (zavaří se do ní).
  • K vyčištění zakaleného vývaru je právě bílek nejvhodnější.

Bílková vložka do polévek

Máme celou řadu možností, jak bílek zpracovat.

  • Bílková omeleta - metlou prošlehané bílky (nikoliv ušlehané do pěny) osolíme a opepříme a vlijeme na pánvičku. Opečeme z obou stran. Po vychladnutí nakrájíme na  nudličky a vložíme do hotové polévky. Do bílků můžeme před upečením zapracovat nadrobno pokrájené bylinky. 
  • Bílkové kostky - použijeme stejný recept jako na bílkovou omeletu. Směs nalijeme do silikonové formičky nebo do hrnečku vymazaného tukem a necháme "vlnit" v mikrovlnce 4 minuty. Po vyklopení krájíme na kostičky a vložíme do hotové polévky
  • Bílkové kapání - bílek v misce prošleháme vidličkou se dvěma lžícemi hrubé mouky a dvěma lžícemi mléka. Osolíme, opepříme, můžeme přidat nasekané bylinky nebo koření. Těstíčko lijeme přes vidličku do vařící polévky nebo přímo do horké tekutiny a pomalu rozmícháme. Tužší těstíčko můžeme vytlačovat ze sáčku s ustřiženým rohem přímo do polévky. Necháme povařit.
  • Bílkové nočky - jsou vhodné do sladkých ovocných polévek. Ze 2 bílků, špetky soli a 5 dkg cukru ušleháme pěnu. Do široké nádoby dáme vařit 0,5 l mléka. Když se mléko mírně vaří, vykrajujeme z pěny malou lžičkou noky, za pomoci druhé lžičky vkládáme do mléka a vaříme mírně asi 1 minutu. Poté je otočíme a vaříme znovu 1 minutu. Noky při vaření nabudou.

Pokud vám zbydou bílky a nebudete vědět, co s nimi, vyzkoušejte jejich přípravu v polévce. Uvidíte, že polévku zahustí stejně jako zavářka z celého vejce a její příprava nebude o nic složitější.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky