Míchaný drink italských sjezdovek s názvem Bombardino: Už jste jej ochutnali? Pojďte si horký nápoj připravit spolu s námi
Milujete Itálii od moře až po Alpy? Už je to více než 50 let, co spatřilo světlo světa originální občerstvení na italských sjezdovkách. Pojďte si s námi přenést trochu zasněžené Itálie k vám do kuchyně.
Bombardino má mnoho variant, které vznikaly během půl století při putování světem, a též vy si tento nápoj můžete připravit po svém. Jedná se o horký míchaný drink s brandy.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravuje Bombardino?
Je to velmi snadné, potřebujete k tomu tyto suroviny:
- 100 ml vaječného likéru
- 50 ml brandy
- 50 ml mléka
- šlehačka (smetana ke šlehání 33%)
- kakao
Likér, brandy a mléko slijeme do hrnce a zahřejeme, ale hlídáme teplotu do 80 °C (poté se začne odpařovat alkohol). Přelijeme do sklenic a ozdobíme šlehačkou a kakaem.
Původní zcela italské Bombardino
Pokud si chcete dopřát skutečnou původní italskou verzi drinku, vyzkoušejte vaječný likér (i dezert) jménem Zabaione. Můžete jej používat na Bombardino, do pohárů s ovocem i zmrzlinou, nebo do něj namáčet oblíbené sušenky jako skuteční Italové.
- 2 žloutky
- 50 g krupicového cukru
- 60 ml Svatého Vína (Vin Santo) nebo jiného sladkého vína
Žloutky a cukr šleháme nad parou a opatrně postupně přiléváme alkohol. Šleháme po celou dobu, než spotřebujeme všechen alkohol. Hustou směs necháme zchladnout a uložíme do lednice.
Trochu italštiny do naší kuchyně
Pokud nejste milovníci destilátu brandy nezoufejte. Existuje několik variant, které brandy nahrazují jiným alkoholem nebo volí verzi obecně bez alkoholu.
- "calimero"– s espressem a bez brandy, ale můžete je přidat
- "pirata" – s rumem místo brandy
- "scozzese" – s whiskey místo brandy
Kupovaný nebo domácí?
Pokud si na domácí Bombardino netroufáte sami, můžete si je zakoupit již namíchané v lahvi. Doplníte jím dezert, vylepšíte kávu nebo je můžete popíjet jen tak. Připravit si můžete alespoň domácí vaječný likér podle našeho videoreceptu.
Komentáře