Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boršč je tradiční polévka původem z Ruska a Ukrajiny, která je známá už po celém světě. Společným znakem všech druhů boršče jsou odstíny karmínové barvy, způsobené obsahem červené řepy a rajčat.

Boršč je polévka, která vznikla na území dnešní Kavkazské Rusi před několika staletími jako jídlo chudých rolníků. K její přípravě se používala slanina, cibule a z nouze i rostliny z okolí - například bolševník obecný, podle kterého má polévka své jméno.

1

Co je boršč a jak se podává

Boršč je vydatná polévka karmínově červené barvy díky řepě, která je její nedílnou součástí. Polévka je plná masa, zeleniny a koření. Připravuje se buď řídká, a podává před hlavním jídlem, nebo hustá, která s pečivem nahradí oběd či večeři. Tradiční boršč se neobejde bez kopečku zakysané smetany na povrchu.

2

Z jakého masa se dělá boršč

Nejvhodnějším druhem masa je přední hovězí, morkové kosti, vepřová plec nebo uzená žebra. Maso by mělo být prorostlé (hovězí kližka), proto někdo dává přednost i libovějšímu vepřovému boku. Boršč se připravuje také z drůbežího a jehněčího masa a ze zvěřiny. Do základu můžeme dát špek či uzenou slaninu.

3

Jaká zelenina patří do boršče

Kromě spousty cibule potřebujeme pokrájené brambory, červenou řepu, zelí, rajčata. Někdo přidává k základu polévky kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel. Místo rajčat můžeme použít rajčatový protlak nebo šťávu. Milovníci výrazných chutí použijí lisovaný česnek a nasekané natě - zelený kopr, koriandr a perželku.

4

Jaké zelí přidat do boršče

Použijeme malé hlávkové zelí, nakrouhané nebo nastrouhané na tenké nudličky (pozor na jejich délku, chutnější jsou ty kratší). Pokud nemáme bílé zelí, použijeme červené - boršč bude sladší, ale to nevadí. V některých receptech se používá i zelí kysané, které ale ovlivní výslednou chuť a přehluší dominantní chuť řepy.

5

Jaké koření patří do boršče

Pro tradiční chuť boršče bychom měli použít i tradiční koření, které mu dává autentickou chuť. Kromě mletého pepře a bobkového listu je to hlavně sušený koriandr, sušený česnek, modrá pískavice (připomínající kari), tymián a pokud nemáme čerstvé bylinky, použijeme sušený kopr a petrželovou nať.

6

Jak se vaří klasický boršč

Maso vaříme 1–2 hodiny v osolené vodě s kořením. Na sádle osmažíme cibuli. Přidáme pokrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu, orestujeme, podlijeme vývarem a vložíme nastrouhanou řepu, nakrouhané zelí a pokrájené brambory a rajčata. Po změknutí zeleniny vložíme obrané maso a necháme projít varem.

7

Jak dlouho se vaří boršč

Na přípravu masa musíme počítat s varem 1–2 hodiny podle druhu přípravy. Někdo preferuje tlakový hrnec, jiný zase pomalé táhnutí vývaru, aby se zvýraznila chuť polévky. Zeleninu pomalu uvaříme do změknutí, což trvá asi hodinu. Vaření boršče bychom neměli uspěchat - vymazlená polévka chutná vždycky více.

8

Jak udělat boršč bez masa

Ani vegetariáni se nemusí své oblíbené polévky vzdát - ostatně v minulosti v ní maso většinou také nebylo. Chutný boršč připravíme z dobře orestované kořenové zeleniny, červené řepy, brambor, rajčat a zelí. Vydatnou polévku můžeme nastavit červenými vařenými fazolemi a vynecháme zakysanou smetanu.

9

Čím se zahušťuje boršč

Klasický boršč se nezahušťuje. Hustotu určuje množství cibule, masa a zeleniny. Pokud se nám bude zdát, že je polévka řídká, povaříme v ní najemno nastrouhanou bramboru, červenou čočku nebo vařené, rozmačkané červené fazole. Nikdy nezahušťujeme boršč moukou.

10

Čím se dá obměnit boršč

Protože jde o zeleninovou polévku, můžeme do ní přidat i jinou zeleninu - například řapíkatý celer, cuketu. Maso můžeme nahradit rybou, ale musíme počítat s její rychlou přípravou. Boršč se v létě podává i studený a ve své řidší verzi je tradiční vánoční polévkou například v Polsku a na Ukrajině.

Boršč je vhodnější uvařit den předem - chutě a vůně se perfetně spojí, rozvinou a potěší všechny naše smysly. 

Podívejte se na video, ve kterém vám ukážeme přípravu tradičního ruského boršče - pokud vás video osloví, zkuste si polévku připravit sami:

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli