Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboráky nebo lokše: Jak se od sebe odlišují nejoblíbenější bramborové placky
Zdroj: Toprecepty

Nejrůznější placky z brambor bývaly vždy součástí oblíbeného repertoáru báječných jídel našich babiček. Některé se připravují naslano, jiné častěji nasladko. Brambory byly snadno dostupné a stále po ruce. K tomu stačilo trochu mouky, případně něco málo dalšího a za chvilku byla dobrota na stole.

Ze všech bramborových placek si největší oblibu získaly bramboráky a lokše (pekáče, patenty, laty - říká se jim různě). I když je základ v podstatě podobný, tzn. brambory a mouka, postup přípravy je zcela odlišný a chuť úplně jiná. 
 

Bramboráky a lokše - jaký je mezi nimi rozdíl

Vysvětlení je jednoduché:

  1. Bramboráky se připravují z nastrouhaných syrových brambor, mouky a vajíčka. Na ochucení se používá sůl, česnek a majoránka. Těsto lžící dáváme na rozpálenou pánev. Smaží se na tuku, jsou poměrně mastné. Bramboráky si můžete připravit podle videa.
  2. Lokše se připravují z nastrouhaných a předem uvařených brambor (nejlépe z předešlého dne), mouky a trochy soli. Kousky vypracovaného těsta rozvalujeme na vále a pečeme na sucho na pánvi nebo na palačinkovači. Mohou se podávat nasladko (třeba potřené povidly) nebo naslano k pečené huse či kachně (místo knedlíku) se zelím.

Podle následujícího videoreceptu si upečete výborné lokše:

Které placky máte raději? A které častěji připravujete? Budeme rádi za vaše komentáře pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky