Bramboráky nebo lokše: Jak se od sebe odlišují nejoblíbenější bramborové placky
Nejrůznější placky z brambor bývaly vždy součástí oblíbeného repertoáru báječných jídel našich babiček. Některé se připravují naslano, jiné častěji nasladko. Brambory byly snadno dostupné a stále po ruce. K tomu stačilo trochu mouky, případně něco málo dalšího a za chvilku byla dobrota na stole.
Ze všech bramborových placek si největší oblibu získaly bramboráky a lokše (pekáče, patenty, laty - říká se jim různě). I když je základ v podstatě podobný, tzn. brambory a mouka, postup přípravy je zcela odlišný a chuť úplně jiná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bramboráky a lokše - jaký je mezi nimi rozdíl
Vysvětlení je jednoduché:
- Bramboráky se připravují z nastrouhaných syrových brambor, mouky a vajíčka. Na ochucení se používá sůl, česnek a majoránka. Těsto lžící dáváme na rozpálenou pánev. Smaží se na tuku, jsou poměrně mastné. Bramboráky si můžete připravit podle videa.
- Lokše se připravují z nastrouhaných a předem uvařených brambor (nejlépe z předešlého dne), mouky a trochy soli. Kousky vypracovaného těsta rozvalujeme na vále a pečeme na sucho na pánvi nebo na palačinkovači. Mohou se podávat nasladko (třeba potřené povidly) nebo naslano k pečené huse či kachně (místo knedlíku) se zelím.
Podle následujícího videoreceptu si upečete výborné lokše:
Které placky máte raději? A které častěji připravujete? Budeme rádi za vaše komentáře pod článkem.
Komentáře