Broskvové dobroty: Oblíbené ovoce má mnoho možností využití nejen ve sladké kuchyni
Broskev patří mezi jižní ovoce. U nás se pěstuje na jihu Moravy a některé odolnější odrůdy i v Čechách. Broskve jsou peckoviny, kolem vrásčité velké pecky je žlutá šťavnatá dužina pod jemně ochmýřenou slupkou.
Broskvové dobroty se připravují podle toho, jakou kvalitu oblíbené ovoce má. Někdy je tak tvrdé, že z něj uděláme jen kompot, jindy tak měkké, že se hodí pouze na marmeládu. Když máme štěstí na pevné, zralé a sladké plody, je napůl vyhráno.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít broskve ve sladké kuchyni
Vybíráme plody, které jsou pevné a sladké - tvrdé broskve bývají bez chuti:
- Broskvové koláče, koláčky, šátečky a bublaniny patří mezi nestárnoucí klasiku.
- K přípravě nepečených dortů, šlehačkových pohárů, zmrzlin a nanuků s jemnou broskvovou příchutí potřebujeme zralé, sladké plody.
- Jako dekoraci dortů, řezů, pohárů, ovocných košíčků a minidortíků využijeme plátky a kostičky broskví - u kompotovaných se hodí i celé půlky.
- Sirupy, šťávy, bowle, likéry a destiláty ze zralého a přezrálého ovoce patří k oblíbeným letním nápojům.
- Do kompotů, marmelád a džemů můžeme využít i koupené tvrdé broskve, pokud jim dodáme více chuti pomocí cukru a kyseliny citrónové.
Jiné druhy broskví
Sladké drobečky
Broskve můžeme flambovat, gratinovat, grilovat, zpracovat do sladkých omáček a přelivů, plnit jimi knedlíky, sušit je, kandovat nebo z nich připravovat broskvové želé. I ve slané kuchyni je jejich využití široké - od salátů s aromatickými sýry po zapékání s kuřecím masem.
Komentáře