Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brownies je jemný, vláčný zákusek z třeného těsta, který pochází z Ameriky. Už podle názvu je jasné, že jde o moučník hnědé až černé barvy díky vysokému obsahu čokolády a kakaa, s čokoládovou polevou na vrchu.

Brownies je moučník, který se dá označit jako extra čokoládový. Má zároveň sladkou i hořkou chuť podle druhu použité čokolády. Čím více % kakaa je v čokoládě, tím je brownies více hořký, což vyhovuje lidem, kteří preferují méně sladké dobroty.

Jak připravit těsto na brownies

Vymažeme plech máslem nebo olejem a vyložíme ho pečicím papírem: 

  • Ve vodní lázni nad horkou vodou (nikoliv vařící) rozpustíme 250 g másla a 300 g vysokoprocentní čokolády do směsi s polotekutou konzistencí.
  • Misku sundáme z lázně a vmícháme 250 g krupicového cukru, 4 lžíce tmavého kakaa, velkou špetku soli a vanilkový cukr. Směs vymícháme metličkou dohladka.
  • Přidáváme 6 vajec jedno po druhém a vždy pečlivě promícháme. Nakonec přisypeme postupně 200 g polohrubé mouky - vznikne řídké těsto.

Jak se peče brownies

Řídkého těsta se nelekejme, konzistence je správná:

  • Těsto nalijeme na plech a vložíme ho do horké trouby. Pečeme 25–30 minut na 170 °C a ke konci kontrolujeme špejlí, zda je hotovo.
  • Dobře vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou - buď máme svou oblíbenou, nebo použijeme některý z receptů.
  • Po zatuhnutí polevy nakrájíme brownies na čtverečky. Těsto musí být vláčné, téměř vlhké. Řezy podáváme samotné nebo se šlehačkou.

Pár rad na téma brownies

Tradiční moučník si můžeme přizpůsobit podle svých možností:

  • Brownies se peče na plechu a posléze krájí na řezy. Menší množství těsta můžeme připravit i do muffinových formiček, hrníčků nebo použít formu na chlebíčky.
  • Světlé brownies připravíme z bílé čokolády, rozinek a kandovaného ovoce - díky použitému kakau je světle hnědé a méně hořké, což ocení hlavně děti.
  • Jemnost, vláčnost a šťavnatost je důležitá vlastnost brownies. Dá se jí dosáhnout rozmixovanými červenými fazolemi, cuketou, avokádem nebo kefírem.
Příprava čokoládového brownies se zdá složitá, ale není - podívejte se na naše video a sami se rozhodněte, jestli pečení zvládnete:

Sladké drobečky

Hořkost moučníku můžeme srazit mnoha způsoby - například sladkou kakaovou polevou, použitím sekaných oříšků, kandovaného ovoce do těsta i na polevu nebo kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny. Brownies se dá připravit podle mnoha receptů - každý si mezi nimi najde ten, který mu vyhovuje.

Komentáře

Další tipy a triky