Jak připravit čalamádu? Oblíbená pikantní směs se podává jako příloha, zpracujeme do ní přebytky zeleniny ze zahrady
Čalamáda je pochoutkově připravená pikantní zelenina, kterou si rádi dopřáváme jako přílohu. Každá rodina má své oblíbené směsi a v našem přehledu receptů nahlédneme do jejich přípravy. Každý si může vybrat variantu, která mu nejlépe vyhovuje.
Do čalamády zpracujeme směs zeleniny, kterou zrovna máme k dispozici. Základem bývá paprika (různých barev, nepálivá), mrkev a zvlášť důležitá je cibule. Oblíbené je zelí, okurky nakladačky, celer a někdy se přidávají zelená rajčata. Do směsi lze přimíchat houby nebo cuketu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zelenina do čalamády
Vzájemný poměr zeleniny můžeme měnit. Vše nejprve dobře omyjeme, očistíme a necháme okapat. Pěkná úprava zeleniny má vliv na výslednou atraktivitu čalamády, proto si dáme záležet. Důležitá je barevnost směsi, proto by neměly chybět i pěkně vybarvené kapie.
Příprava zeleninové směsi
Zeleninu krájíme na nudličky buď ručně nebo pomocí elektrického přístroje. Tužší zeleninu (např. mrkev a celer) nejprve krátce povaříme. Nakrájenou zeleninu posolíme, promícháme a necháme odležet alespoň půl hodiny.
Plnění sklenic a zavařování
Na dno sklenic můžeme dát koření (např. bobkový list, kuličky pepře a nového koření), případně i chilli papričku nebo kopr. Poté sklenice naplníme zeleninou, kterou dobře umačkáme. Vše zalijeme octovým nálevem, a aby se nálev dobře dostal až na dno, pomůžeme mu trochu vidličkou. Naplněné sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme.
Následující video předvede názorný postup výroby oblíbené čalamády.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Sterilované kapie jsou atraktivní pro zdobení pokrmů studené i teplé kuchyně. Na jejich zaváření není nic složitého
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Komentáře