Velikonoční beránek: Vyvarujte se 8 častých chyb a bude dokonalý
Beránek je symbolem nevinnosti a Velikonoce bez něj jsou nepředstavitelné. Peče se s různých druhů těst, z třeného, šlehačkového, tvarohového, ale také piškotového. Zdobíme ho čokoládou nebo bílkovou polevou.
Svátky jara jsou plné barev. Barví se vejce, pletou pomlázky, ale také se pečou jidáše, mazance a beránci. Beránek je velmi oblíbený u dětí, které láká na svůj zdobený vzhled - děti se zdobením často a rády pomáhají. Je však potřeba beránka dobře upéct.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby během přípravy a pečení beránka
Vyhněte se následujícím chybám, aby váš beránek dělal radost vzhledově i chuťově.
- Nezapomínejte, že těch nejlepších výsledků se dočkáte dobrou přípravou, ke které patří i čerstvé a kvalitní suroviny.
- Popraskaný nebo sražený beránek? Dodržujte uvedené množství ingrediencí ve vámi vybraném receptu a nezapomínejte, že je nutná jejich pokojová teplota.
- Formu na beránka pečlivě vymažte a vysypejte. V opačném případě se vám ho nemusí podařit vyklopit bez poškození.
- Dávejte pozor také na plnění formy. Jednodílnou plňte do 2/3, zatímco dvoudílnou až téměř po okraj, aby těsto mohlo zaplnit celou formu.
- Formu s těstem vkládejte do předem vyhřáté trouby na požadovanou teplotu podle receptu a pečte pozvolna, aby se těsto řádně propeklo.
- Nedopečenému těstu předejdete špejlovým testem - špejli zapíchněte do středu beránka a vytáhněte ji. Pokud na ní ulpívá těsto, je potřeba ho ještě chvíli dopéct. Pokud špejli vytáhnete čistou, je upečeno.
- Spálenému čumáčku či chybějícím ouškům lze také předejít. Tyto problémové části formy obalte do několika vrstev alobalu.
- Beránkovi ven z formy pomůžete tím, že po vytažení z trouby ji celou zabalíte do mokré utěrky.
Částečně vychladlého beránka opatrně vyklopte z formy a před finálním zdobením ho nechte na mřížce zcela vychladnout. Poté beránka polijte čokoládou nebo ozdobte bílkovou polevou. Nezapomeňte na červenou mašli, moc mu sluší.
Komentáře