Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Použití marinád je skvělou volbou, pokud toužíte po křehčím a šťavnatějším mase. Z několika surovin vykouzlíte ochucovací prostředek, který chuť vámi vybraného masa podtrhne. Důležité je vyvarovat se chybám při marinování.

Marinády mají obsahovat tři základní ingredience: olej, koření nebo bylinky a kyselou složku (ocet, citronová šťáva nebo mléčné výrobky). Potom už je jen na vás, čím je doplníte. Vsaďte na jednoduché, střídmé kombinace koření a zabodujete.

Časté chyby při použití marinád

Nezapomínejte, že méně je někdy více a chuť masa chcete především zvýraznit.

  1. Přílišné množství koření nebo jeho druhů způsobí to, že chuť masa přebijete a zcela zbytečně si na grilovaných dobrotách nepochutnáte tak, jak plánujete.
  2. Nadbytek oleje z marinády stéká do grilu, který pak začíná hořet. Maso by se v oleji nemělo koupat. Marinádu z masa lehce setřete před jeho vložením na gril.
  3. Marináda na pár minut? Rozhodně ne, maso nestihne natáhnout chuť ani aroma bylinek a dalších surovin obsažených v marinádě. Nejlepší je naložit ho přes noc, marináda zajistí ochucení i křehkost masa.
  4. Marinádu nikdy nepoužívejte opakovaně, abyste si nepřivodili zdravotní obtíže kvůli neustále se množícím bakteriím z masa. Pokud vám jí trochu zbylo, můžete ji použít k potření masa ke konci jeho grilování.
  5. Zapomeňte na kupované marinády plné umělých "šmakulád". Ty domácí jsou otázkou několika málo minut, k jejich přípravě stačí pár ingrediencí a chuť je nesrovnatelná.

Ne vždy je marináda vhodná, záleží totiž na druhu masa. Připraveným biftekům stačí jen troška pepře, oleje a nakonec osolení, aby vynikla jejich chuť. Naopak kuřecí maso je známé pro svou nevýraznou chuť a marinované ho zcela jistě oceníte.

Vyzkoušejte oblíbenou marinádu na kuřecí maso podle videoreceptu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář