Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maso nakládáme do marinád, pokud je chceme poté smažit či grilovat. Do mořidel se nakládá zvěřina, abychom stáhli její typické aroma. A do soli dáváme maso, pokud ho chceme udit. Jak ale bezchybně naložit maso do marinády?

Chyb při nakládání masa můžete udělat celou řadu, pokud se však seznámíte se základy marinování, snadno jim předejdete. Díky tomuto postupu přípravy vydrží maso o poznání déle, což oceníme při úpravě na grilu nebo na pánvi.

Chyby během přípravy a nakládání masa

Vyvarujte se následujících chyb v přípravě a marinování, abyste si mohli naplno užívat skvělé chuti dokonale šťavnatého a křehkého masa:

  1. Mražené maso se k nakládání nehodí pro uvolňující se vodu, která zředí marinádu. Zcela rozmražené maso je pak určeno k okamžité spotřebě.
  2. Nekrájejte maso na příliš tenké plátky - ideální tloušťka masa začíná na 1,5 cm. Tenké plátky se rychle vysuší a nejsou dobré.
  3. Nepřehánějte to s kořeněním masa, abyste zbytečně nepřebili jeho přirozenou chuť. Ne nadarmo se říká, že méně je více.
  4. Maso musí být celé ponořené, aby neosychalo a nezačalo se kazit. Díky kompletnímu ponoření bude také rychleji namarinované.
  5. Přebytek marinády (oleje) před tepelnou úpravou z masa otřete, aby se zbytečně nepřipalovala na roštu grilu či na pánvi.
  6. Marinování masa není chvilková záležitost - nejlepší je maso nechat v marinádě odpočinout přes noc, aby natáhlo chuť i vůni použitého koření a bylinek.
  7. Zbylou marinádu nepoužívejte znovu. Je vám líto ji vyhodit? Můžete ji použít k potírání masa ke konci tepelné úpravy, kdy nesteče a nebude se tak připalovat.
  8. Zapomeňte na nákup již naloženého masa nebo hotových marinád. Jestliže máte rádi své zdraví a ještě raději víte, co jíte, kupte čerstvé maso od řezníka a připravte si domácí marinádu, do které můžete použít vaše oblíbené koření.
  9. Steaky se nenakládají, protože je žádaná jejich přirozená chuť. Proto je stačí jen lehce potřít olejem a až po skončení tepelné úpravy osolit a opepřit.

TipMarinády by měly být tvořeny ze tří základních ingrediencí - oleje, koření nebo bylinek a kyselé složky (octa, citronové šťávy nebo mléčného výrobku).

Marináda na maso na gril nebo pánev je vmžiku hotová a kombinace použitého koření a bylinek můžete různě měnit a zkoušet, dokud nenajdete takovou marinádu, která vám vyrazí dech. Připravte si ji s námi podle videoreceptu z naší dílny:

Komentáře

Další tipy a triky