Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 častých chyb při přípravě bramboráků: Na co si dát pozor
Zdroj: TopRecepty.cz

Mnozí se domnívají, že na takto jednoduchém jídle nejde nic zkazit a často jsou pak překvapeni, že bramboráky jsou mdlé, nasáklé tukem a nemají křupavý okraj. Poradíme vám, jak se těchto chyb vyvarovat a připravit ty nejlepší bramboráky, na kterých si pochutná celá rodina.

Bramboráky jsou odjakživa lidovým jídlem, které šlo připravit za pár korun a přesto bylo velmi oblíbené a chutné. Křupavé bramboráky se podávaly jako hlavní chod, nyní jsou často považovány za přílohu k masové směsi či ke guláši. Správný bramborák by měl vonět po česneku a majoránce, být křupavý a uvnitř měkký. Může se zdát, že to není žádná věda, mnohdy jsou ale kuchaři začátečníci překvapeni, že jejich bramborák nechutná tak, jak jsou zvyklí.

Časté chyby při přípravě bramboráků

Jak se vyvarovat častých chyb, to vám poradíme v bodech níže. Vy se pak s klidem můžete pustit do smažení bramboráků a pochutnat si na skvělém a rychlém jídle.

  1. Nejdůležitější je začít už při výběru brambor. Z nových brambor jsou bramboráky sice chutné, ale obsahují málo škrobu, proto je lepší dělat je z brambor v zimě, které byly uskladněny ve sklepě. Ty obsahují škrobu tak akorát a bramboráky budou v této době ještě chutnější.
  2. Po nastrouhání brambor je důležité z nich přebytečnou vodu scedit, aby nebylo těsto příliš řídké a nebylo nutné použít velké množství mouky.
  3. Důležité je si ohlídat množství mouky, kterou do bramboráků přidáte. Pokud jí přidáte málo, budou se vám bramboráky rozpadat. Pokud jí nasypete do těsta příliš, budete mít zase bramboráky až moc tuhé a moučné.
  4. Aby byly bramboráky správně voňavé, nebojte se koření. Rozhodně nešetřete s česnekem ani majoránkou. Jejich chuť je pro správný bramborák klíčová. V opačném případě budou bramboráky mdlé, bez chuti.
  5. Než začnete smažit, je důležité si připravit nerezovou pánev, která je na to nejlepší a pořádně si na ní rozehřát sádlo. To je totiž nejvhodnější druh tuku, který dodá bramborákům správnou chuť.
  6. Je důležité si pohlídat, abyste těsto nalévali do opravdu rozpáleného tuku. V opačném případě bramborák nasákne zbytečně moc sádla a bude příliš mastný. Zachránit to ještě můžete tak, že ho po vytažení položíte na kuchyňskou papírovou utěrku, která přebytečný tuk vsákne.
  7. Pokud chcete opravdu křupavý bramborák, vyvarujte se kombinacím s cuketou nebo jinou zeleninou. Ty způsobí, že jsou bramboráky měkké a nekřupou.

Pokud máte po přečtení článku chuť na pravý křupavý bramborák, nechte se inspirovat naším video-receptem, který vám poradí s jeho přípravou. Přejeme, ať se vám povede podle vašeho přání.

Znáte i vy nějaký další ověřený "fígl" na ten nejlepší bramborák? Budeme rádi, když se o něj s námi podělíte do komentáře pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky