Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí maso je stálicí našich kuchyní, protože ho lze připravit na minutku, a tak po něm často sáhneme v případě, že nemáme času nazbyt. Je však důležité vyvarovat se nejčastějších chyb spojených s jeho přípravou.

Kuřecí platí za nejpoužívanější maso v našich kuchyních. Díky jemné struktuře i chuti ho berou na milost i ti nejmenší, pro minimum tuku ho mají rádi také sportovci a lidé s dietním omezením. Je však potřeba dbát na jeho správnou přípravu.

11 častých chyb při přípravě kuřecího masa

Předejděte následujícím chybám, abyste si mohli pochutnávat na měkkém a šťavnatém masu. Díky našim tipům budete vědět, na co si dát pozor:

  1. Dbejte na čerstvost a kvalitu kuřecího masa. Máte-li možnost koupit maso od chovatele či řezníka, upřednostněte ho před nákupem ze supermarketu.
  2. Kuřecí maso neomývejte pod tekoucí vodou, zbytečně tak hrozí kontaminace celé kuchyně a za následné zdravotní potíže to opravdu nestojí.
  3. Tepelně neupravujte maso právě vytažené z lednice. Nejprve nechte maso zteplat, aby neutrpělo teplotním šokem a neztratilo tak na kvalitě i chuti.
  4. Jestliže je maso potřeba rozmrazit, je nezbytné postupovat správně a nechat maso pozvolna rozmrznout.
  5. Ke správné přípravě kuřecího masa vám pomůžou kvalitní a ostré nože, protože s tupými noži si přivodíte nepěkné zranění častěji, než s noži ostrými.
  6. Maso krájejte přes vlákna, aby se vám hotové lépe krájelo i konzumovalo.
  7. Nemarinujete kuřecí maso? Pak se můžete potýkat s jeho mdlou a nevýraznou chutí. Marináda ochutí kuřecí maso stejnoměrně - bude o poznání chutnější.
  8. U kořenění kuřecího masa vsaďte na pravidlo méně je více. Stačí jednoduchá kombinace několika druhů koření a bylinek, abyste nepřebili jeho chuť.
  9. Vysušení předejdete smažením na středním plamenu. Na prudkém ohni by se maso zbytečně vysušilo na povrchu, zatímco uvnitř by bylo stále syrové.
  10. Do masa během tepelné úpravy nikdy nepíchejte - k obracení použijte kleště. Maso by tak ztratilo svou šťávu a bylo by nedobře suché.
  11. Stejně tak maso neporcujte ihned po upečení či usmažení - nechte ho několik minut odpočinout a až poté krájejte. Jedině tak z něj nevyteče lahodná šťáva.

Kuřecí maso využijete při přípravě obědů i svačin. Připravte si s námi lahodná kuřecí prsa s omáčkou ze smetany, worcesteru a hořčice. Videorecept vám názorně ukáže, jak na to. Výbornou přílohou budou hranolky nebo pečené brambory. Vyzkoušíte?

Komentáře

Další tipy a triky