Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při přípravě listového těsta: Poradíme vám, jak se jich vyvarovat
Zdroj: Freepik

Málokterá kuchařka má tolik odvahy, aby se pustila do přípravy vlastního listového těsta. Příprava je sice složitější, ale těsto je pak kvalitní a krásně lístkuje. Koupené těsto ji může také pěkně potrápit, pokud nedodrží několik pravidel.

Listové těsto musí být křehké, nadýchané a jeho papírově tenké vrstvy se musí lehce nadzvedávat a oddělovat od sebe. Špatně zpracované nebo upečené těsto nelístkuje a je gumové. Jak na to, abychom připravili dokonalý listový zákusek?

Časté chyby u listového těsta

Zkuste dodržet základní pravidla a uvidíte dokonalý výsledek:
  • Nekvalitní suroviny jsou hlavním důvodem, proč není těsto nadýchané - používejte pouze dobré máslo a mouku dvounulku.
  • Měkký tuk způsobuje, že těsto nelístkuje. Máslo musí být vychlazené. Do těsta se přidává ledová voda a neustále se chladí v lednici.
  • Málo rozvalované a překládané těsto málo lístkuje. S každým přeložením roste počet vrstev, které se pečením promění v lístky.
  • Příliš mouky k podsypání způsobí, že těsto bude tvrdé a nepoddajné. Používejte silikonové a dřevěné vály nebo pečicí papír.
  • Chlazení nepodceňujte a dejte těsto mezi vyvalováním a překládáním do ledničky. Hotové těsto nechte přes noc odpočívat v chladu.
  • Vkládání plechu do studené trouby zaručí, že těsto nevyběhne a nelístkuje. Vyhřejte troubu na 200 °C a po vložení ztlumte na 180 °C.
  • Zbytky těsta, které znovu zpracujete, už nelístkují - upečte odřezky pro děti nebo těstem vyložte formu a upečte koláč.

Ze zbytku těsta můžeme připravit šátečky s náplní (tvaroh, povidla, marmeláda nebo kakaová pomazánka) - ukážeme vám jejich přípravu v našem videu:

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky