Časté chyby při přípravě lososa: Nesušte ho na pánvi a kůži odstraňte až na talíři
Losos je známý pro své jemné a dietní maso. Setkat se s ním můžete v různých formách, od pečeného přes uzeného až po syrového v sushi. Maso je však náchylné na vysušení a rozpadání i při menším pochybení v přípravě.
I ti největší odpůrci rybího masa často vezmou na milost alespoň lososa, který nemá typické rybí aroma. Připravit se dá na mnoho způsobů, je však nutné klást důraz na kvalitu i následné zpracování rybího masa, abychom si naplno pochutnali.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při zpracování lososa
Vyhněte se následujícím chybám a připravte si dokonale chutného lososa, jehož maso se vám bude rozplývat v ústech. Nebojte, není to nic složitého.
- Nekupujte maso pochybné kvality. Jen z kvalitních surovin můžete připravit ty nejlepší pokrmy plné chuti a neodolatelné vůně.
- V případě zmrazené ryby je zásadní její správné rozmrazení, které však rozhodně nemá probíhat při pokojové teplotě na kuchyňské lince.
- Nepřebijte chuť lososa ochucovadly. Losos má velmi chutné maso, které stačí pouze osolit, opepřit, ochutit bylinkami a na talíři pokapat citrónovou šťávou.
- Nesolte maso předem, ale až ke konci tepelné úpravy. Díky tomu nebude maso zbytečně pouštět šťávu - pak by se místo smažení jen dusilo.
- Neodstraňujte kůži - maso lososa se snadno rozpadá pro svou jemnost. Kůže ho udrží pohromadě a pokud ji nechcete jíst, odstraňte ji až z hotového lososa.
- Zapomeňte na hořké a přesušené maso. Lososa smažte nejprve kůží dolů - jakmile je dozlatova opečená a horní část masa bělavá, otočte ho kůží nahoru a nechte už jen dojít - dále nesmažte.
- Žádné zdlouhavé pečení lososa, bohatě stačí 10–15 minut při 180 °C, aby maso bylo zcela upečené, ale stále šťavnaté.
Pokud vám nějaká porce lososa zbyde, zapomeňte na ohřev v mikrovlnné troubě. Ohřejte ho na mírném plamenu na pánvi s troškou másla. Zkuste si s námi připravit pečeného lososa s bramborami podle názorného videoreceptu:
Komentáře