Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Losos je známý pro své jemné a dietní maso. Setkat se s ním můžete v různých formách, od pečeného přes uzeného až po syrového v sushi. Maso je však náchylné na vysušení a rozpadání i při menším pochybení v přípravě.

I ti největší odpůrci rybího masa často vezmou na milost alespoň lososa, který nemá typické rybí aroma. Připravit se dá na mnoho způsobů, je však nutné klást důraz na kvalitu i následné zpracování rybího masa, abychom si naplno pochutnali.

Časté chyby při zpracování lososa

Vyhněte se následujícím chybám a připravte si dokonale chutného lososa, jehož maso se vám bude rozplývat v ústech. Nebojte, není to nic složitého.

  1. Nekupujte maso pochybné kvality. Jen z kvalitních surovin můžete připravit ty nejlepší pokrmy plné chuti a neodolatelné vůně.
  2. V případě zmrazené ryby je zásadní její správné rozmrazení, které však rozhodně nemá probíhat při pokojové teplotě na kuchyňské lince.
  3. Nepřebijte chuť lososa ochucovadly. Losos má velmi chutné maso, které stačí pouze osolit, opepřit, ochutit bylinkami a na talíři pokapat citrónovou šťávou.
  4. Nesolte maso předem, ale až ke konci tepelné úpravy. Díky tomu nebude maso zbytečně pouštět šťávu - pak by se místo smažení jen dusilo.
  5. Neodstraňujte kůži - maso lososa se snadno rozpadá pro svou jemnost. Kůže ho udrží pohromadě a pokud ji nechcete jíst, odstraňte ji až z hotového lososa.
  6. Zapomeňte na hořké a přesušené maso. Lososa smažte nejprve kůží dolů - jakmile je dozlatova opečená a horní část masa bělavá, otočte ho kůží nahoru a nechte už jen dojít - dále nesmažte.
  7. Žádné zdlouhavé pečení lososa, bohatě stačí 10–15 minut při 180 °C, aby maso bylo zcela upečené, ale stále šťavnaté.

Pokud vám nějaká porce lososa zbyde, zapomeňte na ohřev v mikrovlnné troubě. Ohřejte ho na mírném plamenu na pánvi s troškou másla. Zkuste si s námi připravit pečeného lososa s bramborami podle názorného videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky