Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnatá sekaná, která krásně drží tvar a přesto se na jazyku rozplývá, je cílem mnohých hospodyněk. Ne vždy se však zadaří. Na vině mohou být zdánlivě nepodstatné chyby. Přinášíme vám výčet těch nejčastějších.

Ne vždy se v kuchyni zadaří tak, jak bychom si přáli. To platí i u přípravy všemi oblíbené sekané. Nepodarek může vzejít z nejrůznějších důvodů. Nesnažte se vše dělat dokonale, ale vsaďte na intuici a především na zkušenosti našich babiček.

Chyby při přípravě sekané

V následujících bodech se dozvíte nejčastější chyby při její přípravě, ale také tipy, jak jim velmi snadno předejít a docílit tak sekané přesně podle vašich představ:

  1. Tučné maso do sekané zkrátka patří. Pokud se snažíte udělat "zdravější verzi" tohoto pokrmu, musíme vás zklamat - libové maso se začne během pečení rozpadat a vám zbydou oči pro pláč (a k tomu suchá masová drť).
  2. Zeleninu do sekané? Jedině tu najemno nastrouhanou nebo osmahnutou na oleji či sádle. Restovaná zelenina výslednou směs díky tepelné úpravě na tuku ještě více zvláční, s většími kousky syrové zeleniny by se naopak rozpadala.
  3. Nebojte se koření. Uvědomte si, s jakým množstvím masa pracujete a podle toho ho ochuťte. Mezi nejpoužívanější koření a ochucovadla sekané patří (kromě soli a pepře) majoránka, mletá červená paprika, česnek, ale také hořčice.
  4. Mnoho suchého pečiva? Jedna z hlavních chyb, kvůli které vytáhnete z trouby vysušenou sekanou. Pokud přidáváte do masové směsi strouhanku, buďte obezřetní a přidávejte ji po malých dávkách. Suché pečivo se zase doporučuje předem namočit a před přidáním do směsi na sekanou vymačkat.
  5. Sekaná právě vytažená z trouby se nekrájí, nechce jí alespoň 10 minut odpočinout. Platí zde stejné pravidlo jako například u grilovaného masa - pokud hotovému masu nedopřejete chvíli odpočinku a začnete ho porcovat, všechna jeho šťáva vyteče a vám zbude jen nedobrá sušina, kterou nikoho nepotěšíte.

Nyní už víte, čeho se vyvarovat a jak docílit šťavnatého a chutného pokrmu, a tak si spolu s námi můžete upéct oblíbenou jemnou sekanou podle videoreceptu z naší dílny, kterou vám pochválí i ten největší kritik v rodině.

Přejeme vám dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli