Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbám se letos daří. Proto není divu, že v lese pravidelně potkáváme lidi s plnými košíky. Myslete dopředu a moc se neunavte sběrem a pochůzkami po lese, protože ta největší práce vás čeká až po příchodu domů.

Vítězoslavně si nesete plné košíky hub domů a myslíte, že je hotovo? Ne, teprve teď začíná ta "pravá legrace". Příprava hub k sušení totiž obnáší jejich očištění, nakrájení a poté skládání na plochu určenou k sušení. A jak na to bez zbytečných chyb?

Časté chyby při sušení hub

K sušení se nejvíce hodí pevné druhy hub, především pak hřiby. Houby se snažte co nejvíce očistit ještě v lese a sbírejte jen viditelně zdravé kousky.

  1. Houby je potřeba řádně očistit před dalším zpracováním. Zpracujte je nejlépe v den sběru, skladování jim nesvědčí, jsou totiž velmi náchylné na plísně.
  2. Houby musí být suché, aby se opravdu sušily, jinak by se například při sušení v troubě spíše dusily a zapařovaly, čímž by se znehodnotily.
  3. Houby nekrájejte na plátky silnější než 4 mm, špatně by se sušily a mohly by začít plesnivět. Krájejte plátky podobně silné, aby byly usušené za stejný čas.
  4. Nesušte na novinách, houby se k nim lepí a poté nejdou úplně snadno sundat. A takovou houbovou polévku s kousky novin nechce jíst opravdu nikdo.
  5. Houby nesušte na slunném místě, ale ve stínu, nejlépe v lehkém průvanu. Pokud máte sušičku na ovoce, je to jasná volba, kdy je sušení téměř bez práce.
  6. Pokud se plátky hub ohýbají, ještě jim dopřejte čas, nejsou zcela suché. Správně usušené houby totiž šustí a při pokusu o jejich ohnutí praskají.
  7. Zapomeňte na skladování v plátěných pytlících, houby by přišly nejen o aroma. Vsypte je do sklenice a pevně uzavřete, aby se k nim nedostali škůdci či vlhkost.

Ať už se rozhodnete pro sušení hub na niti, na pletivu, v troubě nebo v sušičce, neprohloupíte. V zimě si budete moci pochutnávat na nejrůznějších dobrotách s dokonalou chutí i vůní hub - například i na lahodné domácí bramboračce:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky