Chyby při sušení hub: Snažte se krájet stejně silné plátky a na sušení nespěchejte
Houbám se letos daří. Proto není divu, že v lese pravidelně potkáváme lidi s plnými košíky. Myslete dopředu a moc se neunavte sběrem a pochůzkami po lese, protože ta největší práce vás čeká až po příchodu domů.
Vítězoslavně si nesete plné košíky hub domů a myslíte, že je hotovo? Ne, teprve teď začíná ta "pravá legrace". Příprava hub k sušení totiž obnáší jejich očištění, nakrájení a poté skládání na plochu určenou k sušení. A jak na to bez zbytečných chyb?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při sušení hub
K sušení se nejvíce hodí pevné druhy hub, především pak hřiby. Houby se snažte co nejvíce očistit ještě v lese a sbírejte jen viditelně zdravé kousky.
- Houby je potřeba řádně očistit před dalším zpracováním. Zpracujte je nejlépe v den sběru, skladování jim nesvědčí, jsou totiž velmi náchylné na plísně.
- Houby musí být suché, aby se opravdu sušily, jinak by se například při sušení v troubě spíše dusily a zapařovaly, čímž by se znehodnotily.
- Houby nekrájejte na plátky silnější než 4 mm, špatně by se sušily a mohly by začít plesnivět. Krájejte plátky podobně silné, aby byly usušené za stejný čas.
- Nesušte na novinách, houby se k nim lepí a poté nejdou úplně snadno sundat. A takovou houbovou polévku s kousky novin nechce jíst opravdu nikdo.
- Houby nesušte na slunném místě, ale ve stínu, nejlépe v lehkém průvanu. Pokud máte sušičku na ovoce, je to jasná volba, kdy je sušení téměř bez práce.
- Pokud se plátky hub ohýbají, ještě jim dopřejte čas, nejsou zcela suché. Správně usušené houby totiž šustí a při pokusu o jejich ohnutí praskají.
- Zapomeňte na skladování v plátěných pytlících, houby by přišly nejen o aroma. Vsypte je do sklenice a pevně uzavřete, aby se k nim nedostali škůdci či vlhkost.
Mohlo by vás zajímat
Ať už se rozhodnete pro sušení hub na niti, na pletivu, v troubě nebo v sušičce, neprohloupíte. V zimě si budete moci pochutnávat na nejrůznějších dobrotách s dokonalou chutí i vůní hub - například i na lahodné domácí bramboračce:
Komentáře