Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Myjete zeleninu ihned po příchodu domů z nákupu? Bohužel je to jedna z častých chyb, které se ohledně mytí zeleniny mnozí z nás dopouštějí. Předejít chybám je však snadné a my vám s tím rádi pomůžeme.

Řádně očištěná a omytá zelenina je základem každé přípravy chutných pokrmů. Vyhnete se tím nejen zdravotním problémům, ale také například zrnkům písku mezi zuby ze špatně omytého salátu. Ty nejčastější chyby jsme pro vás stručně sepsali.

Chyby při umývání zeleniny

I zdánlivě banální chyby pro vás mohou být zdravotním rizikem, předejděte jim:

  1. Neumyté ruce. Byť to nemusí znít podstatně, mít čisté ruce před manipulací se zeleninou (i dalšími potravinami) je naprostým základem, nezapomínejte na to.
  2. Zeleninu myjete ihned po nákupu. To způsobí narušení přirozeného ochranného filmu na povrchu zeleniny, která se kvůli tomuto začne brzy kazit a plesnivět. Umývejte proto zeleninu až bezprostředně před dalším zpracováním.
  3. Nemyjete zeleninu před konzumací nebo dalším zpracováním? Koledujete si o zdravotní obtíže, protože povrch plodů je plný bakterií, nečistot, ale i pesticidů.
  4. Pouhé opláchnutí pod tekoucí vodou je nedostatečné. Použijte k očištění kartáček a nezapomínejte na to, že ani teplá voda není k mytí zeleniny vhodná.
  5. Čisticí prostředky na zeleninu nepatří. Myjte ji čistou vodou, případně ji poté namočte do vody s troškou octa (poměr 1:10), jedlé sody nebo kyseliny citronové (1 lžička na 500 ml vody) a následně zeleninu ponechte ve vodě několik minut odstát.

Nejúčinnějším způsobem mytí nejen zeleniny, ale i ovoce zůstává proud tekoucí vody v kombinaci s kartáčkem. Jak myjete zeleninu vy? Podělte se s ostatními o vaše praktické tipy v komentářích. Z mnoha zeleninových jídel vás pak zcela jistě zaujmou ostré vepřové nudličky se zeleninou podle našeho videoreceptu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky