Desatero na téma domácí zmrzliny: Mražené pochoutky s oblíbenými příchutěmi
Zmrzlina se objevila už ve starém Řecku a v Číně, kdy se pomocí ledu a sněhu mrazily ovocné šťávy. Do Evropy ji dovezl pravděpodobně Marco Polo a od té doby se stala součástí hostin na stolech bohatých šlechtických rodin.
Snad každý člověk miluje zmrzlinu. V každém obchodě a stánku ji prodávají ve všech možných baleních a tvarech a s různými příchutěmi. Někdo ale nedá dopustit na zmrzlinu, kterou si vyrobí doma ze zdravějších ingrediencí a podle své chuti.
Mohlo by vás zajímat
1
Co je zmrzlina
Zmrzlina je mražený mléčný výrobek, jehož základem je smetana nebo mléko, cukr, vejce, tvaroh, jogurt, ovoce, čokoláda a jiné ingredience, které zmrzlině dodávají typickou chuť a vůni. Klasická zmrzlina má daleko větší energetickou hodnotu než ta domácí, což musíme vzít v úvahu při hlídání své váhy.
2
Jaké jsou druhy zmrzliny
Známe zmrzlinu vaničkovou, krabičkovou, na dřívku (nanuk), mezi oplatkami (Sibirka), kopečkovou, v kornoutku nebo točenou (soft zmrzlina), kterou si doma připravíme i bez stroje - stačí cukrářský sáček s řezanou špičkou. Za zmínku stojí i zmrzlinové bonbóny a hotové zmrzlinové dorty.
3
Jaké jsou příchutě zmrzliny
Nejoblíbenější příchutě jsou vanilková a čokoládová. Následují ovocné a citrusové příchutě, oříšková, karamelová, kávová, pistáciová, melounová, tvarohová a jogurtová. V obchodech jsou k dostání i netradiční příchutě jako slanina, lékořice, chilli, salám nebo česnek.
4
Z čeho vyrobit domácí zmrzlinu
Klasická zmrzlina obsahuje smetanu, cukr a ovocnou dřeň. Pokud použijeme jen vodu, vytvoříme ledové kostky, které nemůžeme šlehat, ale po rozmixování vytvoříme ledovou tříšť. Nejvhodnější surovinou pro zmrzlinu je tvaroh, který spolu se smetanou a sladkým ovocem tvoří nejlepší zmrzlinu.
5
Jak vyrobit zmrzlinu doma
Připravenou směs nalijeme do vaniček s víčkem, do nanukových nebo silikonových formiček nebo na plech na rozložené oplatky. Zmrzlinu vložíme do mrazáku a necháme ji tam 12–24 hodin (vaničkovou po hodině promícháváme - bude hladší). Některé domácnosti už mají elektrický zmrzlinovač.
6
Jak připravit ovocnou zmrzlinu
Základem zmrzliny je ovocná dřeň z ovoce, které pokrájíme na kousky a rozmačkáme vidličkou nebo umixujeme několika pulsy v sekáčku. Kyselé nebo tvrdé ovoce povaříme a necháme vychladnout. Do směsi vmícháme šlehačku, tvaroh, jogurt nebo kysanku a dochutíme. Nalijeme do vaničky a vložíme do mrazáku.
7
Jaká zmrzlina je nejjednodušší
Pokud spěcháme, můžeme vyrobit zmrzlinu tím nejrychlejším způsobem - do mixéru vložíme smetanu ke šlehání, hrst měkkého ovoce a lžíci cukru. Vše šleháme, dokud není směs hustá jako med - pak ji nalijeme do vaničky nebo nanukových formiček a vložíme do mrazáku.
8
Jak ozdobit domácí zmrzlinu
Chystáme se servírovat zmrzlinu a přemýšlíme, jak ji ozdobit. Řešení je prosté - použijeme kousky čerstvého ovoce, čokoládovou, ovocnou nebo karamelovou polevu, strouhanou čokoládu, lemon curd, šlehačku, cukrové perličky s pomalým rozpouštěním a zelené lístky meduňky nebo máty.
9
Proč se musí zmrzlina míchat?
Zmrzlinová směs, která je tvořena našlehanou smetanou nebo bílky, obsahuje vzduchové bublinky a tekutinu, které po zmrznutí vytvoří ledové krystaly. Je vhodné několikrát během 6 hodin promíchat zmrzlinu ve vaničce lžicí, aby se tvorbě krystalů zabránilo a směs nepřipomínala spíše ledovou tříšť.
10
Jak skladovat zmrzlinu
Zmrzlinu skladujeme v mrazáku v krabičkách s víčkem, aby nepřejímala pachy. Vydrží 3–4 týdny. Před servírováním ji necháme povolit, aby šla snadněji nabrat zmrzlinovou naběračkou nebo lžicí. Každou porci zmrzliny můžeme ještě ozdobit ovocem. Rozmraženou zmrzlinu už zpět nevracíme.
Pokud si nejste jisti, že byste sami zvládli domácí zmrzlinu, možná vám pomůže v rozhodování naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Co s přebytky úrody? Ovocné dřeně jsou skvělým letním osvěžením, potřebujete na ně jen dvě ingredience a hotové jsou za chvíli
Luxusní kávová zmrzlina z espressa, mléka a smetany: Dokonale krémová je díky Salku a pravidelnému míchání
Jak používat cukrářský sáček s ozdobně tvarovanou špičkou
Komentáře