Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévky se staly základem našich obědů, jsou levné i rychlé a velmi dobře zasytí žaludek. Podle ročního období si připravujeme na jaře lehké a svěží zeleninové polévky, naopak v zimě sáhneme po hutných a hřejivých.

Polévka je grunt, jak říkaly i naše babičky. Je to jednoduchý pokrm z několika málo surovin, který dokáže báječně zasytit i zahřát. Silný vývar používaly babičky jako základ, když nás přepadla chřipka či nachlazení. Jaké chyby tedy nedělat při vaření polévek?

Časté chyby při vaření polévky

Polévku můžeme připravit z některých surovin během chvilky, avšak nemusíme spěchat. A časté chyby?

  1. Vaření na příliš silném plameni: Vaření polévky občas vyžaduje trpělivost, to platí např. pro vývar. Báječného silného vývaru docílíme, když bude jemně probublávat několik hodin, nikdy by neměl silně vřít.
  2. Přesolená polévka:  Polévku vždy dochucujeme až na konci. Během vaření každá surovina předává polévce vlastní chuť a tím může dojít k přesolení.
  3. Rozvařená zelenina: Zeleninu nikdy do polévky nedáváme hned na začátku, přidáme ji až v průběhu vaření – podle toho, jak se jednotlivé druhy dlouho vaří.
  4. Nevhodný způsob zahuštění: Polévky můžeme zahušťovat různými způsoby. Oblíbeným způsobem je zahuštění jíškou. Jíšky rozdělujeme na světlé a tmavé, každou volíme na jiný typ polévek. Poradíme, jak jíšku připravit. Některé polévky zahušťujeme záklechtkou, jiné ponecháme zcela bez mouky a zvolíme jiný způsob zahuštění. Ke každé polévce se chuťově hodí něco jiného.

Pojďte si připravit báječný masový vývar se zeleninou a nudlemi podle videonávodu, který vás povede krok krokem.

Napište nám do komentáře, jaké jsou vaše nejoblíbenější polévky, ať už jarní či zahřívací zimní.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky