Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety jsou velmi oblíbeným druhem těstovin. Pochutnat si na nich můžete s masovým ragú, ale i se zeleninovými nebo smetanovými omáčkami. Jejich vaření je snadné, pokud dodržíte správný postup přípravy.

Rozhodli jste se rodině uvařit pokrm se špagetami? Pak se vám zcela jistě bude hodit pár tipů a rad, jak se vyhnout chybám, kterých se při jejich přípravě nejčastěji mnoho z nás dopouští. Ovládněte správný postup a buďte v kuchyni jako pravý Ital.

8 častých chyb při vaření špaget

Vyvarujte se častých chyb, abyste si společně s rodinou mohli vychutnat těstoviny:

  1. Podle Italů je tou nejhorší chybou, které se odpouštíme, lámání špaget. Špagety se do dostatečně velkého hrnce s vodou vkládají celé. Po chvíli varu změknou a vy je bez problému zamícháte tak, aby byly celé ponořené.
  2. Mnoho těstovin na málo vody je opravdu problémem. Těstoviny se neuvaří tak, jak mají a bývají nedovařené. Na 100 g špaget počítejte s 1 litrem vody.
  3. Nebojte se soli. Říká se, že těstoviny byste měli vařit ve vodě slané jako moře.
  4. Špagety nenechte jen probublávat, ale vařte je na nejsilnějším plamenu. Díky klokotající vodě nebudou mít tolik možností se slepit.
  5. V žádném případě těstoviny neproplachujte. Právě díky škrobu, který na nich ulpěl, se špagety krásně obalí omáčkou a neslepí se.
  6. Rozvařenými špagetami neoslníte. Důležité je průběžné ochutnávání těstovin - nespoléhejte se pouze na dobu vaření uvedenou na obalu.
  7. Olej do vody k těstovinám opravdu nepatří. Od slepení špaget k sobě vám pomůže jedině jejich pravidelné míchání.
  8. Vodu ze špaget nevylévejte, byla by jí velká škoda. Často najde využití v přidání do omáčky, kterou dochutí a jemně zahustí díky obsahu škrobu.

Ať už se rozhodnete pro špagety carbonara, aglio olio e pepperoncino, nebo ty s boloňským ragú, jedno je jisté - nyní už víte, jak těstoviny správně uvařit. S naším názorným videoreceptem snadno připravíte také špagety s medvědím česnekem:

 

Komentáře

Další tipy a triky