Časté chyby při vaření špaget: Nikdy je nelámejte a dbejte na správnou dobu vaření
Špagety jsou velmi oblíbeným druhem těstovin. Pochutnat si na nich můžete s masovým ragú, ale i se zeleninovými nebo smetanovými omáčkami. Jejich vaření je snadné, pokud dodržíte správný postup přípravy.
Rozhodli jste se rodině uvařit pokrm se špagetami? Pak se vám zcela jistě bude hodit pár tipů a rad, jak se vyhnout chybám, kterých se při jejich přípravě nejčastěji mnoho z nás dopouští. Ovládněte správný postup a buďte v kuchyni jako pravý Ital.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
8 častých chyb při vaření špaget
Vyvarujte se častých chyb, abyste si společně s rodinou mohli vychutnat těstoviny:
- Podle Italů je tou nejhorší chybou, které se odpouštíme, lámání špaget. Špagety se do dostatečně velkého hrnce s vodou vkládají celé. Po chvíli varu změknou a vy je bez problému zamícháte tak, aby byly celé ponořené.
- Mnoho těstovin na málo vody je opravdu problémem. Těstoviny se neuvaří tak, jak mají a bývají nedovařené. Na 100 g špaget počítejte s 1 litrem vody.
- Nebojte se soli. Říká se, že těstoviny byste měli vařit ve vodě slané jako moře.
- Špagety nenechte jen probublávat, ale vařte je na nejsilnějším plamenu. Díky klokotající vodě nebudou mít tolik možností se slepit.
- V žádném případě těstoviny neproplachujte. Právě díky škrobu, který na nich ulpěl, se špagety krásně obalí omáčkou a neslepí se.
- Rozvařenými špagetami neoslníte. Důležité je průběžné ochutnávání těstovin - nespoléhejte se pouze na dobu vaření uvedenou na obalu.
- Olej do vody k těstovinám opravdu nepatří. Od slepení špaget k sobě vám pomůže jedině jejich pravidelné míchání.
- Vodu ze špaget nevylévejte, byla by jí velká škoda. Často najde využití v přidání do omáčky, kterou dochutí a jemně zahustí díky obsahu škrobu.
Ať už se rozhodnete pro špagety carbonara, aglio olio e pepperoncino, nebo ty s boloňským ragú, jedno je jisté - nyní už víte, jak těstoviny správně uvařit. S naším názorným videoreceptem snadno připravíte také špagety s medvědím česnekem:
Komentáře