7 častých chyb při zpracování masa: Ověřte si, jestli některou z nich neděláte
V kuchyni se nevědomky dopouštíme spousty chyb. Některé máme vžité z dětství, jiné děláme abychom si ulehčili práci. V tomto článku si řekneme, jakých chyb se často dopouštíme při zpracování masa. Neděláte některou z nich?
Při práci se syrovým masem musíme obzvlášť dbát na hygienu. V mase se vyskytují bakterie, které by našemu zdraví mohly škodit. Tepelnou úpravou je ale zničíme. Maso můžeme zpracovat pro následné vaření nebo ho připravit k delšímu skladování v mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby při zpracování masa
Je dobré si hned od začátku působení v kuchyni vštípit několik zásadních pravidel, které budeme vždy dodržovat. Vyhneme se tím zbytečným chybám.
- Prkénko pouze pro syrové maso nepoužíváme k jiným účelům. Může obsahovat škodlivé bakterie, kterých se pouhým omytím nezbavíme.
- Neskladujeme maso v otevřeném obalu déle než 2 dny. Pokud víme, že ho nestihneme zpracovat, je lepší maso zamrazit. Maso skladujeme v chladničce při teplotě okolo 5 °C.
- Do mrazáku dáváme maso v sáčcích k tomuto účelu určeným. Jsou pevnější, některé mívají zipový uzávěr, jiné můžeme uzavřít svářečkou folií a ideálně zavakuovat.
- Před samotným vařením necháme maso v pokojové teplotě alespoň hodinu, masu nesvědčí prudké změny teplot, proto není ideální ho z lednice dát rovnou na pánev.
- Plátky masa krájíme přes vlákna, maso se nám pak bude lépe žvýkat.
- Maso v mrazáku neskladujeme déle než 3–6 měsíců. Potom kvalita masa výrazně klesá.
- Maso nerozmrazujeme příliš rychle, nejšetrnější je nechat ho rozmrzat v lednici. To ale zabere minimálně 24 hodin. Další možností je rozmrazování ve studené vodě, kterou co půl hodiny vyměníme. Nikdy ale nepoužívejte teplou nebo dokonce horkou vodu. V krajním případě můžeme maso rozmrazit v mikrovlnné troubě na program k tomu určený. Je ale třeba maso hlídat, aby se nezačalo vařit.
Mohlo by vás zajímat
Vždy je lepší nakupovat jen takové množství masa, které zvládneme pohodlně zpracovat. Je škoda, když se kvalitní surovina zkazí a musí vyhodit. Jedním ze způsobů, jak zpracovat menší množství různých druhů masa, jsou špízy, do kterých můžeme maso i marinovat tak, jako v našem videoreceptu.
Komentáře